Mégsem kelt el a bályoki kastély

„Több mint négymillió euróért vásárolta meg új tulajdonosa a bályoki Károlyi–Degenfeld-Schonburg-kastélyt, tízszer többért, mint amennyit 2019-ben kértek érte. Akkor a Bihar Megyei Tanács nem akarta megvenni” – írtuk meg június 10-én (lásd itt: https://www.ehir.ro/gazdat-cserelt-balyoki-muemlek-kastely/). Elkiabáltuk?

Egy hónappal ezelőtt a tranzakció nagy port vert fel a honi, román és magyar nyelvű médiában. Valós és hamis hírek, adatok, történetek vegyültek a tudósításokba – sok firkász a nemesi hajlékot építtetők nevét sem volt képes helyesen leírni –, a román nacionalista sajtó szinte kivétel nélkül hisztérikus nemzetvédő retorikába kezdett, „kiderítve” és „felfedve”, hogy az adásvétel mögött minden bizonnyal a magyar állam áll, aljas közvetítők, strómanok révén.

Ma már azzal állt elő a bukaresti sajtó, hogy a bejelentett vevő, a Kolozs megyei Szászfenesen bejegyzett Odas Global Consulting cég visszalépett, és már nem akarja megvenni a bihari kastélyt és uradalmat. Részleteket ugyan nem árultak el, de arra hivatkoztak, hogy a „hazafiatlansággal” megspékelt sajtóspekulációk – hogy tudniillik egy másik állam ügynökei lennének – késztették a cég tulajdonosait a meghátrálásra. Persze az sincs kizárva, hogy nyomást gyakoroltak rájuk a „nemzeti érdekek védelmezői”.

A lényeg: az ingatlant dobra verő, sem fenntartani, sem felújítani és hasznosítani nem képes jelenlegi tulajdonos, a csődeljárás alatt álló moinești (Bákó megye) ADL Invest új vevő után nézhet. Ily módon felcsillan a lehetőség a Bihar Megyei Tanács előtt, hogy mégiscsak megszerezze ezt az értékes épített örökséget.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás