Migránshajó süllyedt el az olasz partoknál

Ötvenkilencre emelkedett a tengerből kiemelt holttestek száma a dél-olaszországi Calabria partjainál, ahol egy több mint száz fős csoportot szállító hajó szenvedett balesetet – közölte a legutolsó adatokat a parti őrség vasárnap.

A viharos időben bajba jutott bárkának a dél-olasz kikötőkapitányság és a pénzügyőrség sietett a segítségére. A legutolsó közlések szerint 59-en veszítették életüket, több mint negyven holttestet a hullámok partra vetettek. További eltűnteket keresnek.

Az áldozatok között húsz nő és tizenkét kisgyerek van, utóbbiak között egy néhány hónapos csecsemő is. A helyszínen készült felvételek egy kislány holttestét mutatták: kilenc éves volt, és egyelőre számmal jelölték meg, mivel neve ismeretlen. Nyolcvanegy túlélőt számolnak, közülük huszonegy embert kellett kórházba szállítani, a többieket a legközelebbi menekültügyi központban helyezték el, a holttesteket Crotone város sportcsarnokába vitték.

A Törökországból indult hajó az olaszországi partok előtt néhány méterre a parti sziklákhoz csapódott. Más hatósági beszámolók szerint a járművet a viharos hullámok törték darabokra. A túlélők szerint a hajón robbanás is történt. A baleset a calabriai Steccato di Cutro közelében történt.

A túlélők beszámolói szerint mintegy száznyolcvanan utaztak az alig húsz méter hosszú bárkán, akik Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból érkeztek. Más számítások szerint kétszázötven lehetett a csoport létszáma. A csendőrség szerint a csoportot négy embercsempész kísérte, akik életben maradtak: egyiküket őrizetbe vették, de a többiek megléptek.

Az olasz politikai vezetők egymással versengve kezdték el nyomban követelni a határozott fellépést az illegális bevándorlás hálózatával szemben, úgy vélve, az Európai Uniónak a származási államokkal kell megállapodnia az indulások blokkolására. Ezzel szemben az európai baloldal és a liberális migránspártiak szerint a tragikus baleset az olasz kormány és Európa politikai döntéseinek következménye: ha elegendő hajó segítene a tengeren, senki sem veszne a vízbe. Vagyis segíteni kellene a lelketlen, profithajhász embercsempészek mesterkedéseit…

A legfrissebb hírek szerint a szerencsétlenül járt hajó négy napja a törökországi Szmirnából (ma Izmir) kelt útra. Szombat este a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség járőrrepülőgépe az olasz partoktól negyven mérföldnyire azonosította a hajót. A riasztásra az olasz haditengerészet megpróbálta megközelíteni, de az időjárás ezt nem tette lehetővé. A hatóságok a parton várták a rozoga bárka érkezését, de azt a vihar szikláknak csapta.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Soros harminc évvel ezelőtt megírta, hogy mi lesz

Következő hír

Sztorizgatott Putyinnal

Related Posts
Total
0
Megosztás