Nem bíznak a tüntetők a bukaresti kormányban

Folytatódtak ma is és a megyék mintegy felére kiterjedtek Romániában a gazdák és fuvarozók forgalomlassító tüntetései, miközben a rendőrség bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indított az erőszakra bujtogatók ellen. De a demonstrálók sem a kormányzatban, sem a rendőrségben nem bíznak.

A hatodik napja demonstráló gazdák és fuvarozók a biztosítási tarifák, az üzemanyagra kivetett jövedéki adók és az országon áthaladó, havi többmillió tonnányi ukrán gabonaexport általuk vélelmezett piactorzító hatásai ellen tiltakoznak. A traktorokat és teherautókat a rendőrség – erre vonatkozó engedély híján – a legtöbb helyen nem engedi be a nagyvárosokba, ezért a járművezetők az országutakon és a városok körgyűrűin, menetoszlopokba rendeződve, dudálva, zászlókat lobogtatva demonstrálnak. Hétfőn tüntetők akadályozták a forgalmat a Románia és Szerbia közötti temesmórai (Moravița) határátkelő térségében is.

A rendőrség 24 ügyben indított eddig bűnvádi eljárást bujtogatás gyanújával a közúti fuvarozók és mezőgazdasági termelők közösségi csoportjában megosztott üzenetek miatt. A gyanúsítottak állítólag erőszakra buzdító üzeneteket posztoltak. „Gyertek, ragadjunk fejszét és szolgáltassunk igazságot magunknak!”, „Vegyük a fejszéket és menjünk el gyalog a kormányhoz!” – idézett az állami hírügynökség pár nyilvánvalóan metaforikus üzenetet.

Román médiabeszámolók szerint a korábbi évek korrupcióellenes megmozdulásainak egyik ismert civil aktivistájátt is előállította a rendőrség, miután közösségi oldalán feltette a szónoki kérdést: „Ha a rendőrség fegyverrel érkezik egy békés tüntetésre, vajon nem lenne az is legitim, hogy a nép Molotov-koktélokat hozzon?” Az aktivista arra reagált, hogy a csendőrség egyik álarcos kommandósa vasárnap fegyvert emelt egy járműre, amely elindult a rendőrkordon felé. A rendőrség szóvivője azt állította, hogy a nem halált okozó lőszerrel megtöltött fegyvert a kommandós nem a járművezetőre, hanem a motorházra irányította. De Romániában nem „szokás” hitelt adni a karhatalomnak, amit éppúgy átsző a korrupció, mint az államigazgatás minden bugyrát.

A kormány képviselői közben tessék-lássék tárgyalgatnak a tüntetők képviselőivel, de valójában az elégedetlenek kifárasztására törekednek. Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta: a kabinet jóhiszemű és nyitott a párbeszédre, de nem hajlandó engedni azokból az intézkedésekből, amelyeket az adócsalás megfékezése érdekében vezetett be. Eközben szemérmetlenül letagadta, hogy Romániában feketén értékesítik a tranzitként beérkező, úgymond más piacokra szánt ukrán gabona egy részét.

A legfrissebb hétfő esti jelentések szerint a tiltakozó gazdák és fuvarozók egyre dühösebbek, miközben a lakosság megosztott: elvben támogatják az elégedetlenkedőket, miközben a közlekedési blokádok felbőszítik őket.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Erősödött a magyar haderő, de vannak erősebbek a térségben

Következő hír

Csoda, hogy meg merték írni – jönnek a retorziók?

Related Posts
Total
0
Megosztás