Nem találnak megoldást az Azomureș újraindítására

Gázhiány van Romániában – derült ki a román miniszterelnök minapi nyilatkozatából. Nicolae Ciucă kijelentette: egyelőre nem lehet újraindítani az ország mezőgazdasága szempontjából létfontosságú marosvásárhelyi Azomureș műtrágyagyárat, mivel nincs elegendő földgáz – írta meg a Magyar Nemzet.

Románia legnagyobb műtrágyaüzemében december óta ideiglenesen áll a termelés a gázáremelkedés miatt. Az Azomureș a romániai gazdaságok mintegy felét látja el műtrágyával és számos vállalat ellátását biztosítja. Ugyanakkor a vegyi kombinát Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója is, ez az üzem használja el az éves romániai gázfogyasztás tíz százalékát.

Harri Kiiski, a kombinát vezérigazgatója akkor azt mondta, a szállítók által a fő nyersanyagért, a metángázért felszámított magas ár már nem teszi lehetővé, hogy fenntartható módon folytassa tevékenységét a gyár. Az Azomureșnél áprilisra ígérték az újraindítást, az energiaintenzív iparágak európai támogatásában bízva. A 2012 óta a svájci Ameropa-csoport tulajdonában levő üzem vezetősége március végén viszont azt közölte, hogy tárgyaltak a román gazdasági miniszterrel és más potenciális romániai műtrágyagyártókkal, megoldásokat keresve a tevékenység újraindítására.

A miniszterelnök most arról is tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudja a kormány, miként teljesíti azt az európai uniós előírást, hogy november elsejéig minden tagállam nyolcvanszázalékos szintig (2023 őszére pedig kilencven százalékig) töltse fel a gáztárolóit, megelőzve ezzel a következő fűtési idényben esetlegesen előálló gázhiányt. „Jelenleg nincs elegendő gáz a 2022–2023-as télre való felkészüléshez, a gáztárolók megfelelő mértékű feltöltéséhez. A gázszállításokkal kapcsolatos tárgyalásokat illetően, s itt Azerbajdzsánra, valamint a cseppfolyósított gázra gondolok, változhat a helyzet” – mondta a kormányfő. Hozzátette: a marosvásárhelyi vegyi üzem újraindításának érdekében a romániai földgázkitermelőkkel, a Petrommal és a Romgazzal is tárgyalnak.

 

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Magyarok millióit sértették vérig a baloldal megmondóemberei

Következő hír

Sok a külföldi zsoldos Ukrajnában, de egyre fogynak

Related Posts
Total
0
Megosztás