Nyugdíjemelésről és minimálbérről beszélt Ciucă

Legtöbb 11 százalékkal nőhetnek januártól a nyugdíjak – jelentette ki hétfőn a román miniszterelnök. Összevetésként, a Román Nemzeti Bank 2022 utolsó negyedévére 13,9%-os inflációval számol, vagyis az emelés mértéke nem kompenzálná a pénzromlást sem.

Nicolae Ciucă a Nemzeti Liberális Párt (PNL) aznapi vezetőségi ülésén lezajlott vita következtetéseit ismertette a sajtóval. Közlése szerint az az egyezség született, hogy a nyugdíjemelés nem növelheti a nyugdíjalap deficitjét. „Ezért a jelenlegi körülmények között a nyugdíjemelés mértéke nem haladhatja meg a 11 százalékot” – jelentette ki az Agerpres szerint a kormányfő, aki a PNL elnöke is.

A miniszterelnök hangsúlyozta, pártja kötelességének érzi a felelős magatartást, és olyan javaslatokkal áll elő, amelyekre valóban van fedezet az állami költségvetésben. Közlése szerint a liberálisok korábban a 3000 lejt elérő nyugdíjak adómentesítését is javasolták, de ez nem valósult meg, mert „láncreakciókat váltott volna ki” a nyugdíjrendszerben. Hozzátette, hogy a későbbiekben a munkaügyi minisztérium egy munkacsoportja konkrét javaslatokat fog tenni a nyugdíjemelés mértékére. Egyébként honatyák egy csoportja már benyújtott egy arra vonatkozó törvénytervezetet, hogy adómentessé tegyék a 2000 és 3000 lej közötti nyugdíjakat is. Ez jelenleg csak a 2000 lej alatti juttatásokra érvényes.

Jöhet a 3000 lejes minimálbér?

Nicolae Ciucă elmondta az is, hogy a PNL vezetősége egyhangúlag támogatta a (bruttó) minimálbér megemelését 3000 lejre. A Szociáldemokrata Párt (PSD) két héttel ezelőtt azt pedzegette, az európai uniós iránymutatásoknak megfelelően körülbelül 3000 lejre kellene megemelni a minimálbért. A bruttó minimálbér a 2022 január elsejei emelést követően jelenleg 2550 lej, amiből a nettó 1524 lejt, vagyis ennyit visz haza tisztán egy ezen a bérszinten alkalmazott munkavállaló. Azaz kb. 300 eurót…

Total
2
Megosztás
Total
2
Megosztás