Populista javaslattal álltak elő a román szocialisták, mintha ellenzékben lennének

A román törvényhozás legerősebb pártja, a bukaresti balliberális kormánykoalíció meghatározó alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a romániai adórendszer módosításának fő célja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és az adófizetők közötti társadalmi szolidaritás biztosítása.

Erről sajtóközleményben fejtette ki álláspontját ma, szerdán a PSD. A párt szerint a túlméretezett jövedelmekre emelt szintű adót kell kiróni, az alacsony jövedelmekre pedig kisebbet. Ennek értelmében a PSD a következő módosításokra tett javaslatot a kormánykoalíción belül: emelt szintű adó kiszabása azokra a fizetésekre, amelyek magasabbak az államfő fizetésénél; a romániai átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges nyugdíjak emelt szintű megadóztatása; az adóterhek csökkentése az alacsony keresetek esetén, az egészségügyi és oktatási szektorhoz való korlátolt idejű hozzájárulás bevezetése a nagyvállalatok esetében.

Hogy a kormánykoalíció legerősebb tagja mégsem eléggé erős ahhoz, hogy elképzeléseit gyakorlatba ültesse, arról egy gyors mentegetőzés árulkodik: a küszöbértékekre és adókulcsokra vonatkozó javaslatokat meg kell vitatniuk koalíciós partnereikkel – írták a szociáldemokraták.

A PSD amúgy helyesen és logikusan véli úgy, hogy ebben a nehéz időszakban méltánytalan, hogy a túlméretezett jövedelemmel rendelkezők ugyanazt az adórendszert élvezik, mint a mélyszegénységben élők. A kormánynak ugyanakkor az adófizetők közti szolidaritást kell támogatnia, és biztosítania kell a munka és a tőke megadóztatása közötti igazságos egyensúlyt. Az új adórendszernek a beruházások folytatásához és a vállalkozói szféra megerősítéséhez szükséges erőforrásokat is biztosítania kell a gazdasági fejlődés és az életszínvonal növelése érdekében – vélekedik a PSD.

A párt populista diskurzusát megkérdőjelezi az a tény, hogy a hatalom birtokosaiként a szocialisták semmi érdemlegeset nem tettek az ellen, hogy egyes kiváltságos rétegek állami luxusfizetéseket és -nyugdíjakat, sőt teljes adómentességet élvezzenek Romániában.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nem terjed a majomhimlő Romániában

Következő hír

Újraindul a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program

Related Posts
Total
0
Megosztás