Újraindul a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program

A magyar diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program a koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után újraindul – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Potápi Árpád János sajtótájékoztatón közölte, hogy olyan, a 20. életévüket betöltött, büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik elkötelezettek a magyar nemzet iránt és jártasak a közösségszervezésben. Feladatuk a szórvány- és a diaszpóramagyarság közösségi, szervezeti életének segítése, megújítása.

Hozzátette: a Kőrösi Csoma Sándor-program 2022/2023-ra meghirdetett kiírásában az északi féltekén 75-en nyerhetnek ösztöndíjat, a Petőfi-programban pedig 50-en. A pályázatokat kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá a www.korosiprogram.hu, valamint a www.petofiprogram.hu oldalakon szerdától legkésőbb július 15. éjfélig. Hiánypótlásra nincs lehetőség. A Miniszterelnökségnek az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket.

Az államtitkár emlékeztetett: a 2013-ban indított Kőrősi Csoma Sándor-programban eddig 29 országban 661 ösztöndíjas dolgozott. A kormánypárti politikus a program eredményei között említette, hogy az ösztöndíjasok közreműködésével a többi között új magyar közösségeket fedeztek fel, hétvégi magyar iskolák és cserkészcsapatok alakultak, online oktatási anyagok készületek, magyar nyelvű újságokat alapítottak és egyre többen kezdtek magyarul tanulni.

A Petőfi-programban 2015-től 308-an vettek részt. Ennek részeként a Kárpát-medencében magyar napokat, szavalóversenyeket tartottak, elindult az Egy nap népviseletben elnevezésű kezdeményezés – mondta Potápi. Szerinte mindenütt megerősödtek a szórványközösségek.

A nemzetpolitikai államtitkárság írásos összegzése kitért arra is, hogy a 2020/21. évi Kőrösi-programban külön hirdették meg a déli félteke országaiba szóló pályázatot, így jelenleg csak az északi féltekén megvalósuló ösztöndíjprogramra hirdetnek pályázati lehetőséget. Beszámoltak arról is, hogy a Petőfi-program országaiból a Kőrösi Csoma Sándor-program országai közé került Bosznia-Hercegovina, Csehország, Észak-Macedónia és Lengyelország.

Azt írták: „célunk, hogy erősítsük a diaszpórában és szórványban élő közösségek magyar identitását, segítsük őket a magyar nyelv fejlesztésében és a magyar kultúra megélésében, valamint szorosabbra fűzzük kapcsolataikat az anyaországgal”.

(Forrás: MTI)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Populista javaslattal álltak elő a román szocialisták, mintha ellenzékben lennének

Következő hír

Debrecenben mutatkozott be a nagyváradi Szent László Napok

Related Posts
Total
0
Megosztás