Rémisztő politikusi mélyrepülés Európában

Élesen bírálta az európai politikai elitet Vladimir Ionaș román szociológus. Az ismert politikai elemző szerint a háború és a gazdasági válságok megmutatták a kontinens vezető politikusainak képességeit.

Vladimir Ionaș

„Európában nem volt a jelenleginél gyengébb politikai osztály. A gondok nagyobbik része a brüsszeli technokratáktól ered. Olaszországban két radikális párt fogja megnyerni a választásokat, Bulgáriában nehéz lesz egyértelmű többséget kialakítani, Franciaországban Macronnak már nincs parlamenti hatalma. Németországban a Szociáldemokrata Párt a harmadik helyen áll a felmérések szerint. Megrémít, hogy a politikusoknak mennyire nincsenek megoldásaik. Európának sok problémája lesz” – mondta a Mediafax hírügynökségnek Ionaș.

Hasonlóan lesújtó véleményt fogalmazott meg Pászkán Zsolt, a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője is az erdélyi Krónikának. A román politikusok csatlakozását az Orbán Viktor külföldi politikai ellenfelei által hangoztatott narratívához azzal magyarázta, hogy alkalmatlanok bármilyen önálló gondolkodásra a saját országukról, a közeli és távolabbi szomszédságról. Mint mondta, ez nem csak romániai jelenség. A „nyugati világban” a több mint félévszázados jólét és viszonylagos nyugalom a politikai döntéshozatali szinteken háttérbe szorította, vagy legjobb esetben is esetlegessé tette, kivételt erősítő szabállyá változtatta a kreatív lépésekre alkalmas valódi politikusok megjelenését. Helyüket az észak-amerikai és nyugat-európai oligarchák által fenntartott média segítségével pórázon tartott „mandarinok” (úgynevezett „USAkraták” és „eurokraták”) és a „párhuzamos állam” által irányított, döntéseiket Twitter-üzenetek alapján és szintjén meghozó tisztviselők vették át – fogalmazott Pászkán Zsolt. Szerinte az Egyesült Államokban riasztó méreteket öltő, az óceánon átjutva az európai társadalmakba már nem beszivárgó, hanem egyenesen beözönlő neobolsevizmus azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Közép- és Kelet-Európában visszacsinálja, idézőjelbe helyezi a rendszerváltást.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Címképünkön a televíziós ripacsból lett „román államférfi”, Rareș Bogdan

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás