Szobrot állítottak Hunyadinak Vásárhelyen – latinul

A büsztöt a budapesti Professzorok Batthyány Köre adományozta Marosvásárhelynek, a szovátai Bocskay Vince formázta meg és a szintén szovátai Sántha Csaba műhelyében öntötték ki. A törökverő magyar hadvezér, a Magyar Királyság első kormányzójának szobrát szombaton avatták fel a marosvásárhelyi várban, közel a vártemplomhoz. De nem magyarul tüntették fel Hunyadi János nevét.

A szobor talpazatán a törökverő hadvezér latin neve áll (Johannes de Hunyad) a nándorfehérvári csata éve, 1456 fölött. A szoboravatáshoz a hangulatot a Codex régizene-együttes biztosította.

Felszólalt románul és magyarul Marosvásárhely RMDSZ-es polgármestere, Soós Zoltán, illetve a volt magyar külügyminiszter, Martonyi János. A jelenlevőket köszöntette Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának szintén RMDSZ-es elnöke, majd Cornel Sigmirean történész beszélt románul Hunyadi Jánosról, a nagy törökverő hadvezérről. A felszólalók internacionalista lózungokat pufogtattak.

A meghívottak mellett kevés vásárhelyi volt kíváncsi a szoboravatásra, vélhetően annak pártos, RMDSZ-es jelleg miatt. A szélsőnacionalista román parlamenti párt, az AUR szimpatizánsai vízszereléshez használható műanyag csövekre húzott román lobogókkal vonultak a szoborhoz, és bár korábban azért tiltakoztak, hogy miért nem a „Iancu de Hundeoara” nevet írták fel a szobor talapzatára, az ünnepségen nem hangoskodtak. A polgármester a névvel kapcsolatban a Székelyhonnak elmondta, hogy a korabeli feljegyzéseken a latin néven volt ismert Hunyadi, a Iancu de Hundeoara nevet csak a XIX–XX. századtól kezdték használni, és csakis a románok, ezért került a talapzatra csak latinul a hadvezér neve.

Ennél azért sokkal valószínűbb, hogy a többségi románság „érzékenységére” való tekintettel nem merték kiírni a szoborállítók a magyar történelem nagy alakjának a becsületes nevét: Hunyadi János. Másként: mertek kicsik lenni.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Nem lehet büntetőintézkedésekkel legyőzni Oroszországot

Következő hír

Rémisztő politikusi mélyrepülés Európában

Related Posts
Total
0
Megosztás