Reptér – politikusok, székelyek, svihákok

Bár az MTI – és nyomában szinte az egész magyar sajtó – Elindult a légi közlekedés a Székelyföldet is kiszolgáló brassói repülőtéren címmel számolt be a barcasági új repülőtér avatásáról, az örömhírben az üröm az, hogy a közel húsz évig épült vidombáki létesítmény a magyarlakta régió déli peremén túl található, ráadásul Magyarországra innen egyetlen járat sem indul.

A Brassótól nyugati irányba, negyedórás autóútra található Vidombák (rom. Ghimbav) településen lévő légi kikötőben csütörtökön reggel szállt le az első repülőgép, a Tarom román légitársaság Bukarestből indult járata. Ennek fedélzetén a leköszönt román kormány több tagja mellett az Kovászna megyei tanácselnök és Sepsiszentgyörgy polgármestere is jelen volt, a politikusoknak nem akadt jobb dolguk az adófizetők pénzén történő kampányrepülgetésnél, protokollozásnál.

Az RMDSZ-es politikusok lelkendezve számoltak be a repülőtérüzembe helyezéséről, ami az első ilyen új létesítmény Romániában az elmúlt fél évszázad óta. „Történelmi pillanat! Mától szárnyra kap térségünk!” – ujjongott a sepsiszentgyörgyi polgármester, noha a Székelyföldet továbbra is inkább a marosvásárhelyi nemzetközi repülőtér szolgálja ki, mert az tényleg a Székelyföldön található. A  Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér egyes információk szerint 140 millió euróba került, de ebből a román kormány csak 25 milliót állt, a többit a brassói és környékbeli, megyei és megyeközponti önkormányzatok pengették le, főleg hitelekből.

Az RMDSZ-sajtó sietett közölni, hogy a repülőtéren magyar feliratok is vannak a román, angol és német nyelvű tájékoztató szövegek mellett. De ezek csak elvétve, negyedrangú helyzetben tűnnek fel, nem mindenütt.

A román légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) egyelőre tizenkétórás működést hagyott jóvá a reptérnek, reggel 7 és 19 óra között, tehát éjszakai üzemmód nincs. Ugyanis az aradi virtuális irányítótorony – ahonnan a brassói légiforgalmat irányítják – munkatársai – éjjel nem dolgoznak. A reptérről a magyar érdekeltségű Wizz Air is üzemeltet járatokat Londonba és Dortmundba, furcsamód azonban Budapestre nem.

Közben már az átadás után és körül kitört botrányról ír a sajtó. A Krónika például úgy tudja, hogy az egyetlen légitársaság, amely menetrend szerinti járatokat üzemeltet a légikikötőben, a piacon új szereplőnek számító Dan Air már szóvá tette, hogy átverték. A kizárólagos nappali üzemeltetés keresztülhúzza a cég számításait, miközben mindenki a másikar mutogat. A légitársaság alapítója, az olasz állampolgárságú Matt Ian David egy sajtóközleményben árulta el, hogy késleltetni voltak kénytelenek első járatukat, hogy a parádézó politikusokat szállító Tarom-gép legyen az első fecske az új reptéren. A Dan Air gépe 7.30 órakor ért volna Bukarestből Brassóba, hogy ott felvegye a Németországba tartó az utasokat, de végül csak 8.45-kor indultak el, hogy a román állami légitársaságé legyen a dicsőség. „Elnézést kérünk a pillanatnyi gyengeségért, hogy megengedtük egyes román politikusoknak, hogy a mi pénzünkből utazgassanak a Tarom gépével, és örülhessenek annak, hogy 50 év után sikerült megnyitni egy  hegyekbe a polgárok pénzén, majd leléptek, semmiért sem vállalva felelősséget – fakadt ki a légitársaság alapítója. Ian Matt David arra számít, továbbra is nagy lesz a kavarodás a járatok körül.

Azóta kiderült, hogy a mai müncheni gép sem tudott elindulni, a járatösszevonás miatt ugyanis változott az érkezési óra, a németországi NATO-gyakorlat miatt pedig törölni kellett a járatot. A bejelentések szerint a gép végül szombaton indul útnak. Az meg kimondattan balkáni tempó, hogy a késő esti Nürnberg–Brassó-járat utasait Bukarestben teszi le a gép, ahonnan busszal kell átszállítani a Cenk alatti városba az utasokat (közel 200 km!), mintha meg sem nyílt volna a város tövében az új repülőtér…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Küszöbön az országos egészségügyi sztrájk

Következő hír

Nem kapott bizalmat az Ódor-kormány Pozsonyban

Related Posts
Total
0
Megosztás