Részlegesen prolongált Bosch-tárlat a Szépművészetiben

Jövő nyárig a budapesti Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának új szekciójában lesz látható a július közepén bezárt, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat egyik fő műve, a Földi gyönyörök kertje című triptichon középső részének legkorábbi másolata – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A Szépművészeti Múzeum új kiállításrészben idézi meg Bosch művészi örökségét, amely a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállításaként nyáron zárt tárlat két – a bezárást követő, hosszabb időszakra kölcsönadott – műtárgya köré épül. Így továbbra is a múzeumban látható Bosch enigmatikus alkotásának, a triptichon középső részének legkorábbi, fatáblára készült másolata, amely sokáig magángyűjteményekben rejtőzködött, évtizedek után a budapesti tárlat volt az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatta. A remekmű jövő nyárig látható a Szépművészeti Múzeumban.

Szintén a múzeumban marad a Bosch-kiállítás anyagából a Szent Antal megkísértését ábrázoló festmény, amelyet Antwerpenből kölcsönöztek, s a kiállítást megelőzően a Szépművészeti Múzeum munkatársai restaurálták.

A közlemény szerint a Hieronymus Bosch festészetének hatását és az őt övező kultusz kialakulásának időszakát bemutató új szekció a Régi Képtár állandó kiállításának 1250–1600 között készült műveit kiállító teremsorán belül kapott helyet, itt látható majd a két műtárgy.

A Földi gyönyörök kertje triptichon középső részének legkorábbi, fatáblára készült másolatát a svájci Galerie De Jonckheere jóvoltából további egy évre adta kölcsön a tulajdonosa, a belgiumi Antwerpenben őrzött (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten), Szent Antal megkísértését ábrázoló festmény pedig öt évig marad Budapesten. A két műalkotást a Szépművészeti Múzeum korabeli németalföldi műveivel együtt állítják ki. „A 15-16. század fordulóján, Németalföldön alkotó Hieronymus Bosch a festészet történetének egyik legeredetibb, emblematikus és kifejezetten rejtélyes életművét hozta létre. Különleges univerzumának egyedi látványvilágával a mai napig lehetetlen betelni – s ma sincs teljeskörűen elfogadott válasz arra, hogy honnan, miből erednek és pontosan mit jelentenek hol humoros, hol hátborzongató képzeletbeli lényei és látomásos jelenetei” – írták.

Legnagyobb hatású művei között tartják számon a Földi gyönyörök kertje triptichont (Madrid, Museo Nacional del Prado) és a Szent Antal-triptichont (Lisszabon, Museu Nacional de Arte Antiga).

A kiállításon látható, fatáblára festett Földi gyönyörök kertje-darab részletgazdag kivitelezése és harmonikus színvilága alapján egyértelmű, hogy a fennmaradt táblaképkópiák közötti ezen legkorábbi másolatot rendkívül jól képzett mester készítette, aki igyekezett hűségesen követni az eredeti mű minden egyes részletét. Bosch Szent Antal-triptichonjának a középső táblája pedig, mely a szent megkísértését ábrázolja, egyfajta képi „bestseller” lehetett a 16. században: megközelítőleg negyvenegy kópiája maradt fenn, amelyek közül tizenkettő a középkép hű másolata. Ilyen az egyik legsikerültebb példányként számontartott, a fővárosi kiállításon látható antwerpeni táblakép, mely néhány apró részlettől eltekintve pontosan követi az eredeti alkotás kompozícióját.

Az idén áprilisban nyílt, Hieronymus Bosch műveit bemutató budapesti tárlat a Szépművészeti Múzeum történetének második leglátogatottabb kiállításaként zárt, három hónap alatt több mint negyedmillió látogató tekintette meg. A kiállítás nemcsak az első átfogó Bosch-tárlat volt Közép-Európában, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-bemutatójaként tartják számon.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás