Romániai harc a magyar nyelv ellen

Alapfokon helyt adott a bukaresti törvényszék a Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség nevű szélsőnacionalista párt parlamenti képviselője vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresetének, és csütörtöki ítéletében arra kötelezte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, hogy úgymond a törvényes előírásoknak megfelelő utcanévtáblákat helyeztessen ki a városban.

Az AUR politikusa azt írta blogbejegyzésében, hogy még augusztusban kérte Antal Árpádtól „a törvény betartását”, a polgármester azonban nem engedett a kérésnek, ezért beperelte. Tanasă azt kifogásolja, hogy a jelenlegi sepsiszentgyörgyi utcanévtáblákon egy sorban szerepel az utca román és magyar neve, ami szerinte szembemegy azzal az elvvel, hogy az ország hivatalos nyelve a román. A bukaresti törvényszék az ADEC-nek adott igazat, és megállapította, hogy az RMDSZ-es polgármester nem tartja tiszteletben az állam hivatalos nyelvét – írta a képviselő, aki hivatásos politikusként vezeti az ADEC-et, amelyről köztudott, hogy titkosszolgálati háttérrel rendelkező álcivil szervezet.

Csütörtöki ítéletében a bukaresti törvényszék arra kötelezi az elöljárót, cseréltesse le az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén és alatta a magyar utcanév. A döntés a kiközlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető.

Dan Tanasă felrótta Ráduly István Kovászna megyei prefektusnak, hogy a törvényes kötelessége lett volna kezdeményezni ezt a pert, de ezt nem tette meg. „Ráduly ugyanis RMDSZ-es, és a PSD, PNL, RMDSZ alkotta koalíciót nem érdekli sem az alkotmány, sem az állam hivatalos nyelve” – fogalmazott, hozzátéve, hogy 2021-ben az egyik Kovászna megyei község (Uzon) polgármestereként Ráduly is elveszített egy ehhez hasonló, ugyancsak az ADEC kezdeményezte pert.

Tanasă emlékeztetett továbbá, hogy az ADEC a csíkszeredai polgármesteri hivatalt is beperelte, és a 2020-as jogerős döntés nyomán el is kezdték az utcanévtáblák lecserélését a még magyar többségű, szintén RMDSZ vezette székelyföldi városban.

Hogy mennyire nem független Romániában az igazságszolgáltatás, azt a sepiszentgyörgyi eset is bizonyítja. A bíróságnak első kézből el kellett volna utasítani a nemzetközi és a hazai jog alapján egyaránt Tanasă felperesi minőségét, mivel álcivil szervezetének semmilyen illetékessége és érdekeltsége nincs abban, hogy milyenek az utcanévtáblák a Székelyföldön. Másfelől az érvényes közigazgatási törvény értelmében csak település- és intézménynevek tábláinak esetében kötelező Romániában az, hogy a számbeli kisebbségben élő nemzeti közösségek nyelvén az állam hivatalos nyelve alatt jelenjen meg a felirat. A kétes szakmai integritású román bírák ezt szokták az utcanévtáblákra is átértelmezni. Ezért a Bukaresti Törvényszék több hasonló ítéletét semmisítették meg már felsőfokon. Remélhetőleg, ennek is az lesz a sorsa. Ha nem, akkor újból felmerül a kérdés: miféle jogállam az, ahol még a törvényesség őrei sem tartják be a törvényeket.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bye, Bye Schengen! – hiába ágál Kelemen

Következő hír

Az SZNT emlékeztet: pacta sunt servanda

Related Posts
Total
0
Megosztás