Sikerülhet az autópálya nyomvonalának megváltoztatása a háromszéki Illyefalván?

Kedvező jelként értékelik a háromszéki Illyefalván, hogy az A13-as jelzésű Brassó–Bákó-autópálya építtetője, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) új urbanisztikai bizonylatot kért az érintett önkormányzatoktól – számolt be a Székelyhon.

Mint írják, Illyefalva és Szászhermány polgármestere is negatívan véleményezte a nyomvonalat, az egyik Kovászna megye, a másik Brassó megye önkormányzatához juttatta el állásfoglalását, abban bízva, hogy a megyei tanácsok így nem adják ki újra a bizonylatot.

Benkő Árpád, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) illyefalvi önkormányzati képviselője elmondta, azért bizakodnak, mert van precedens arra, hogy a negatív véleményezés hatására megváltoztatták a nyomvonalat. A havasalföldi Râmnicu Vâlcea kerülőútjának építését a közeli Călimenești fürdőváros önkormányzata ellenezte, emiatt nem állítottak ki urbanisztikai bizonylatot, és végül új nyomvonalat jelöltek ki.

Benkő Árpád hangsúlyozta, nincsenek az autópálya ellen, de hogy a 15 kilométeres szakaszon megváltoztassák a nyomvonalat, „elmennek a falig”, minden hivatalos iratot megtámadnak a bíróságon, így ha időben meg akarják építeni a sztrádát, kéréseiket figyelembe véve érdemes megváltoztatni a nyomvonalat.

Mint ismert, Illyefalva és a községhez tartozó Aldoboly lakói, valamint a Brassó megyei vámoshídiak azt kérik, hogy a tervezett autópálya nyomvonalát a falvak mellett elhaladó 15 kilométeres szakaszon változtassák meg, mert túl közel halad a településekhez, sőt házakat kell lebontani, hogy a sztráda megépülhessen. A zaj és a szennyezés mellett az is gondot jelent, hogy a lakókat elvágja az autópálya a termőföldjeik nagy részétől.

Total
4
Megosztás
Total
4
Megosztás