Tamási Áronról a nemzeti összetartozás jegyében

Idén egybeesett a pünkösdszombati csíksomlyói búcsú és a tizenkét éve törvénybe foglalt nemzeti összetartozás napjának időpontja. Másnap, pünkösd vasárnapján az immár tizenkét esztendeje Farkaslakán a Tamási Áron sírja melletti Milleniumi Emlékparkban felállított nemzeti összetartozás emlékmű előtt hagyomány szerint színvonalas megemlékezést tartottak egyházi és közéleti személyiségek, a helybeli fúvósok, dalárda, vitézek, székely ruhás és ünneplőbe öltözött közösség részvételével. Egyébként a legelső erdélyi trianoni emlékmű, az Apostoli kettős kereszt emlékmű felavatására 2010. június 6-án került sor; a tizenhárom aradi vértanú emlékére állított kopjafák között talált helyet magának.

„Nincs módunkban kitérni a hűség elől.” Tamási Áron 125 Emlékév – hirdette az óriásplakát, amely szülőföldjén kiemelten a falu szülöttjére irányította a figyelmet. A római katolikus templom és temető mögötti virágos parkban, a két cserefa közötti síron, mint mindig, nemzeti színű szalagok gyűjteménye. Szemben a Hargitáról származó sok tonnás bazalttömb síremlék, „több tonnás hegyi beszéd”, a szülőföldhöz ragaszkodás legjellegzetesebb erdélyi alkotása. A kövön ez a felirat olvasható: „Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának.” A faragóművészek, Szervátiusz Jenő és fia, Tibor tiszteletére munkásságukat ismertető fényképkiállítás látogatható az egykori elemi iskola épületében, ahol a Kossuth-díjas író elsajátította a betűvetés rejtélyeit. További két, szabadtéri fotókiállítást tekinthet meg a sírhoz és az emlékműhöz elzarándokoló utas: előbbi a végakarata szerint a szülőfalujában eltemetett Tamási Áron életútját, alkotói pályafutását hozza közelképbe, míg utóbbi a Trianon-emlékmű számos megvilágítását, két tucatnyi arcát mutatja be. Az összkép a szomszédos Ábel bölcsője panzió székely kapujának feliratával zárul: „A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.”

Egyébként ötven éve, az emlékhely létrejötte utáni esztendőben Tamási szülőházát múzeummá nyilvánították, hogy megőrizze az író tárgyi és szellemi jelenlétét. Tamási Áron egy közel százötven éves, faboronás, háromosztatú, zsindelyes házban született 1897. szeptember 19-én. Születésének 125. éve a nemzeti összetartozás jegyében alkalmat nyújt mindannyiunk számára, hogy sírjához elzarándokoljunk, emlékét ápoljuk a nagyvilágban otthont kereső és találó, szülőföldünkhöz ragaszkodó lelkülettel.

Ábrám Zoltán

Total
0
Megosztás
Előző hír

Romániában a szüzességi vizsgálatok betiltását követelik civil szervezetek

Következő hír

Évről évre csökken az érettségire jelentkezők száma

Related Posts
Total
0
Megosztás