Tehetetlenség vagy politikai érdek?

Big Hog Breeding Pig Farm

Az ukrajnai háború, az energia- és élelmiszerárak, az infláció növekedése mellett 2022 a mezőgazdasági tiltakozások éve is volt. Tiltakoztak a csőd szélére került állattartó gazdák, a beígért kormánytámogatást követelve. Tavaly jelentette be lemondását a holland agrárminiszter is, a kormánynak a nitrogénkibocsátás csökkentését célzó uniós szabályok végrehajtására irányuló tervei, illetve a gazdák hónapokon át tartó tiltakozásai miatt. Gazdálkodók százai vonultak föl traktorokkal Franciaországban, a legújabb mezőgazdasági intézkedések ellen tiltakozva, traktorok százai akadályozták a forgalmat az alsó-szászországi Hannoverben is.

A hétfői központi sajtó szerint most a romániai sertéstartók tiltakoznak, miután a sertéshústermelés drámaian visszaesett. Véleményük szerint a politikusok gyávasága miatt ment tönkre az élelmiszeripar. „Világszintű összeesküvésekről mesélnek nekünk, hogy igazolják saját tehetetlenségüket, a kormány gyávasága, hogy kerüli a sertéspestis felszámolását célzó törvények elfogadását. A politikusok választási okokból nem teszik meg a szükséges intézkedéseket az ország sertéshúsiparát drámaian sújtó betegség leküzdésére‟ – állítják.

Szakértői vélemény, hogy az országban a politikusok gyávaságot tanúsítanak, a háztáji sertéstartás szabályozásának választási indíttatású megtagadása drámai hatással van a romániai profiliparra. „Ma az országban szinte már nem termelnek sertéshúst. Szinte az összes kolbász, amit vásárolunk, bár itthon dolgozzák fel, importhúsból készül. Mert túl gyávák vagyunk a sertéspestis megállításához! Mert nem szabályozzuk a sertéstartást a háztartásokban, tartva attól, hogy néhány tucat polgármester botrányt csinál.‟

Elemzők szerint a politikusok hezitálása következtében Románia gazdasága évente mintegy egymilliárd eurót veszít, mert a kormány és a parlament nem hoz politikai döntést. Az üggyel kapcsolatosan a politikusok összeesküvés-elméleteket találnak ki gyávaságuk indoklására.

Köztudott, hogy kb. négy éve jelent meg az országban az afrikai sertéspestis, azóta több millió állatot pusztítottak el. Számítások szerint, ha nem intézkednek a hatóságok, hamarosan csődbe megy a sertéstenyésztő szakágazat, ami komoly élelmiszer-biztonsági gondokat okozhat, hiszen ahol megjelenik a kórokozó, ott el kell pusztítani minden sertést, amely kapcsolatba kerülhetett vele.A járvány következtében felére esett Románia sertéshúsexportja, és a szakértők azzal számolnak, hogy a következő években hiány lesz ebből a húsból az országban.

A sajtóban összeesküvés-elméletek terjednek arról, hogy kinek állhatott érdekében a vírus romániai elterjedése. Hivatalosan két elmélet létezik: fertőzött vaddisznók hurcolták be Ukrajnából, de a hatóságok szerint a vírust felfedezték az országba illegális import során érkező állatokban is.

Szakértők figyelmeztetnek: szabályokat kell alkotni a sertésértékesítők számára, ellenkező esetben egyetlen vállalat sem kockáztatja meg, hogy állattartó telepekbe fektessen, mert fél, hogy elveszíti a pénzét.

Mózes Edit / Népújság

Total
0
Megosztás
Előző hír

Etikai vegzálat

Következő hír

Négy órát él átlagosan egy ukrán katona a fronton

Related Posts
Total
0
Megosztás