Titkos béketárgyalások és folytatódó háború

Kulcsfontosságú kérdésekben tárgyalhat egymással Oroszország és Ukrajna a lassan két éve zajló háború rendezésével összefüggésben. Legalábbis erről ír egy neves amerikai újságíró egy nemrég megjelent cikkében, több magas rangú személyre hivatkozva.

December 1-jén jelent meg az a cikk a Substack nevű oldalon, amelyet Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró jegyez. A szerző ebben magas rangú amerikai források alapján azt írja, hogy Oroszország és Ukrajna jelenleg egy lehetséges békéről tárgyalhat, titokban. Hersh forrásként egy olyan amerikai üzletemberre hivatkozik, aki hosszú időn keresztül magas szinten foglalkozott Ukrajnát érintő diplomáciai és katonai kérdésekkel az amerikai kormányban. Ugyanakkor továbbra is sok kérdés vetődik fel a lehetséges tűzszünet, illetve a lassan két éve zajló konfliktus rendezését illetően.

Hersh jól informáltságához aligha férhet kétség, jó félévvel ezelőtt ő volt az is, aki washingtoni kormányzati források alapján megírta: maga Joe Biden amerikai elnök adta ki a parancsot az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték elleni szabotázsakcióra a Balti-tengerben, és a tervezésből a CIA is kivette a részét.

Seymour Hersh mostani cikkében azt is állítja, hogy Oroszország és Ukrajna között egyetértés van abban, hogy a háború fenntartása „logikátlan”, Vlagyimir Putyin pedig egy olyan megállapodással lenne elégedett, amely a béketárgyalások befejezése után az állomásozó csapatok tartózkodásától függően rögzítené a határokat. A Pulitzer-díjas szerző egy tárgyalásokon részt vevő amerikai tisztviselőt is idéz, aki úgy fogalmaz: „Ez nem egy hirtelen jött esemény volt. Zaluzsnyij (az ukrán hadsereg főparancsnoka – a szerk.) ezt gondosan megtervezte. Az üzenet az volt, hogy a háborúnak vége, és mi ki akarunk szállni. A további eszkaláció ugyanis csak tönkretenné Ukrajna következő nemzedékét.”

Seymour Hersh megjegyzi, hogy a Biden-féle amerikai kormány határozottan ellenzi a békemegállapodást, Zelenszkij ukrán elnök viszont egyfajta „jokernek” számít. Ráadásul a publicista információi szerint utóbbinak azt mondták, hogy a problémát a katonák között kell megoldani, a tárgyalás pedig velük vagy nélkülük, de biztosan folytatódik.

Közben sajtóértesülések szerint Vlagyimir Putyin pénteken aláírta azt a rendeletet, amely újabb 170 ezer fővel növeli az orosz hadsereg létszámát. Ezzel az Orosz Föderáció hadereje 2,2 millió fősre nő, ebből 1,32 millió fő lesz fegyveres. Putyin legutóbb 2022 augusztusában rendelte el a hadsereg létszámának növelését, akkor 137 ezer plusz katonáról rendelkezett.

Amúgy az ukrán média és az orosz ellenzék azzal dicsekszik, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat sikeres akciókat hajt végre a dél-szibériai Bajkál-Amur vasútvonalon, már két üzemanyagot szállító vonatot robbantottak fel az elmúlt napokban. Moszkva szabotázs miatt indított nyomozást, ami arra utal, hogy „belső munkának” sejtik a merényleteket.

Szintén háborús vonatkozású hír, de ezúttal a Közel-Keletről: meghalt egy román-izraeli állampolgárságú férfi túsz a Gázai övezetben, ahol tegnap óta ismét folytatódtak a zsidó állam megtorló akciói. A román külügyi tárcát az izraeli hatóságok értesítették a kettős állampolgársággal is rendelkező túsz haláláról, de se a nemzetiségét, sem aa korát, sem egyéb részletet nem közöltek, sőt azt sem, hogy természetes vagy erőszakos halált halt az illető. A bukaresti média úgy tudja, immár hat román állampolgársággal is rendelkező személy halt meg az övezeteben az újabb arab–izraeli háború október 7-i kitörése óta. Ellentmondásosak ugyan az áldozatok számáról szóló hírek, de abban nagyrészt konszenzust van, hogy az elmúlt közel két hónapban 15 ezer körüli a konfliktusban elhunytak száma, akiknek az elsöprő többsége a Gázai övezetben lebombázott palesztin civil, köztük pedig sok a gyermek.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

Sepsiszentgyörgyön masíroztak Tîrnoveanuék

Következő hír

További öt évig Demeter Szilárd a PIM főigazgatója

Related Posts
Total
0
Megosztás