Többe kerül az eredetileg jóváhagyott összegnél a kolozsvári körgyűrű

Közel 150 millió euróval többe kerül az eredetileg jóváhagyott összegnél a Kolozsvárt délről elkerülő, úgynevezett metropolisz-körgyűrű megépítése, amelyre ismét kiírták a versenytárgyalást – közölte ma Emil Boc polgármester.

Az erdélyi nagyváros elöljárója közösségi oldalán számolt be arról, hogy növelték a metropolisz-körgyűrű második és harmadik szakaszának a költségkeretét, és szerdán újra kiírták a már összevont versenytárgyalást a beruházásra. A kincses város zsúfolt forgalmát tehermentesítő, évek óta tervezett létesítmény így 1,145 milliárd euróba kerül, közel 150 millió euróval többe, mint az eredeti összeg – írta az elöljáró.

A gazdasági-műszaki mutatók aktualizálásának szükségességét korábban Sorin Grindeanu régi-új közlekedési miniszter is elismerte, miután a külön-külön meghirdetett tenderekre a határidő többszöri meghosszabbítása ellenére egyetlen cég sem nyújtott be ajánlatot, holott több is jelezte érdeklődését a beruházás iránt.

Kolozsváron pár hónapja a metróvonal projektjének gazdasági-műszaki mutatóit is aktualizálni kellett, miután az érdeklődő cégek jelezték, hogy az eredetileg jóváhagyott összegből nem valósítható meg a beruházás, mivel az ukrajnai háború és válság miatt megdrágult az építőanyag, a munkaerő.

Emil Boc polgármester ma azt írta, hogy az érintett önkormányzatok – Kolozsvár és elővárosai, Szászfenes, Kisbács és Apahida – mielőbb jóváhagyják a beruházás új gazdasági-műszaki mutatókat, hogy a most alakuló új román kormány aktualizálhassa a beruházást jóváhagyó korábbi kormányrendeletét. De az új tendert ennek hiányában, már szerdán meghirdették az elektronikus közbeszerzési platformon (SEAP).

A tavaly október végén jóváhagyott kormányrendelet szerint a TR35-ös jelzésű metropolisz-körgyűrű a Nagyvárad felé vezető 1-es országútról ágazik le Magyarkapus és Gyalu között, majd Szászfenes területén a Bükkön (rom. Făget) keresztül délről kerüli el Kolozsvárt, és Erdőfelek (Feleac) község területén keresztezi ismét a (Torda felé vezető) 1-es főutat. Innen a települési közigazgatási határ mentén halad Apahida felé, kapcsolatot teremt az 1N jelzésű, Kolozsvárt keletről elkerülő terelőúttal, majd Apahida és Telekfarka között éri el a Dés felé vezető, 1C jelzésű országutat.

A metropolisz-körgyűrűn 20 közlekedési csomópontot alakítanak ki, ezek közül 12 Kolozsvár közigazgatási területén található. A kormányhatározat szerint a beruházás megvalósítása nyolc évbe fog telni, mindkét szakasz építése négy-négy évet vesz igénybe.

Kolozsváron 2011-ben 324 ezer lakost regisztráltak a cenzus során, 2021-ben már csupán 286 ezret, de a román népszámlálási adatok hitelessége megkérdőjelezhető. Az viszont hihetőnek tűnik, hogy Erdély egykori fővárosának lakossága ma már csupán 13 százalékban magyar nemzetiségű.

(Forrás: MTI)

Total
0
Megosztás
Előző hír

Románia a lejtőn, a politikusok osztozkodnak

Következő hír

Megbüntettek környezetszennyezésért három csíki önkormányzatot

Related Posts
Total
0
Megosztás