Új lendület a baszk–székely kapcsolatokban

A Baszk Nemzeti Párt meghívására a Székely Nemzeti Tanács képviseletében Dabis Attila külügyi megbízott szeptember 25-én részt vett a Bilbao közeli Foronda nevű településen tartott éves nagy találkozón, amelyre a világjárvány miatti hároméves kimaradás után került sor – írja a Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata.

A nagyszabású rendezvény alkalmat adott arra, hogy a külügyi megbízott megbeszéléseket folytasson Andoni Ortuzarral, a kormányzó Baszk Nemzeti Párt elnökével, Aitor Estabannal, a párt madridi képviselőjével, Izaskun Bilbao Barandicával, az alakulat EP-képviselőjével, valamint Ínigo Urkulluval, a baszk autonóm régió elnökével.

A megbeszéléseken a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kapcsán kialakult együttműködés továbbvitele volt a legfontosabb téma. A külügyi megbízott továbbá találkozott a Deusto Egyetem professzorával, Xabier Ezeizabarrenaval is, akivel arról egyeztettek, hogy hogyan lehet tényekkel, kutatási adatokkal az Európai Bizottság számára is láthatóvá és egyértelművé tenni, hogy a kohéziós politikában meglévő gyakorlati problémák megoldása érdekében elengedhetetlen, egy uniós jogszabály a nemzeti régiók védelméről.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás