Újabb választási botrány Romániában: megcsúfolt nemzeti ünnep

Elfogadta a „monstruózus” balliberális hatalmi koalíció kormánya mai ülésén az államfő- és törvényhozási választások ütemtervét leszögező határozatot – közölt a bukaresti kabinet szóvivője.

A határozat értelmében az államelnök-választások első fordulója november 24-én, a második fordulója december 8-án lesz. A parlamenti választásokat a közbeeső vasárnapon, azaz december elsején tartják, ami Románia nemzeti ünnepének a napja. Ezzel nemcsak a közigazgatásban dolgozók (főként a választásokat lebonyolítók) hagyományos munkaszüneti napját teszik munkanappá, hanem a hétvégeken elutazók, azaz a választási körzetüket elhagyók szavazási lehetőségét is korlátozzák.

Az ellenzék ugyanakkor jelezte: a határozat durván sérti az esélyegyenlőséget és csökkenti a korrekt választások esélyét, ugyanis az elnökválasztás első fordulójának két győztese a saját politikai hátterét (pártját) egyértelmű előnybe hozza az egy héttel később megtartandó parlamenti választáson a versenytárs politikai formációkkal szemben.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Szörnyű baleset történt a fővárosi Árpád hídon

Következő hír

Orosz–ukrán: A tűzszünet gátja a bizalomhiány

Related Posts
Total
0
Megosztás