2035-től betiltják a benzin- és dízelüzemű autók forgalmazását az EU-ban

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei több mint 16 órán át tartó tárgyalás után megegyeztek az éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozó jogszabály-javaslatokról – számolt be szerda reggel a Deutsche Welle nyomán a pesti sajtó. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2035-től kezdve kizárólag olyan új járműveket értékesíthetnek az EU-ban, amelyek nulla szén-dioxid-kibocsátásúak.

Beszámolók szerint kompromisszumos döntés született, amelynek értelmében nem száműzik teljesen a belsőégésű motorral felszerelt személyautókat és kishaszongépjárműveket 2035-től.

A konkrét céldátumot követően ugyan kizárólag olyan új járműveket lehet majd értékesíteni az Európai Unióban, amelyeknek szén-dioxid-kibocsátása nulla, de lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyan autók is piacra kerüljenek, amelyek „szén-dioxid-semleges” üzemanyaggal működnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezetvédelmi miniszterek tanácskozásán végül csak úgy sikerült megállapodásra jutniuk a résztvevőknek, hogy felpuhították az Európai Bizottság korábbi javaslatát.

A kompromisszumra elsősorban Németország álláspontja miatt lehetett szükség, Európa autógyártó nagyhatalma ugyanis korábban kijelentette, nem hajlandó támogatni az eredeti javaslatot, mert nem lehet előre tudni, hogy kínálkoznak-e majd olyan megoldások a jövőben, például a szintetikus üzemanyagok területén, amelyekkel ma még senki sem számol, de megoldást jelenthetnek a belsőégésű motorral felszerelt járművek károsanyag-kibocsátására.

Az ügy ezzel még nem ért véget, most az Európai Parlamenten a sor, amelynek tárgyalnia kell a környezetvédelmi miniszterek által meghozott végső kompromisszumos javaslatról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az új puskaporos hordó: Kalinyingrád

Következő hír

Nem engedélyezik a lovas felvonulást Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Napján

Related Posts
Total
0
Megosztás