Nem engedélyezik a lovas felvonulást Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Napján

Egy sürgősségi kormányrendeletre hivatkozva indokolta Csíkszereda RMDSZ-es városvezetése a hagyományos lovas, szekeres felvonulás elmaradását. Az eset újabb példája az úgynevezett magyar érdekképviselet önfeladó politikájának, hisz már az ünnepeink lebonyolításának mikéntjét is Bukarestből szabják meg, irányítják.

Sokak felháborodására nem lesz szekeres és lovas felvonulás az idei Ezer Székely Leány Napján Hargita megye székhelyén. A fogatok nem jöhetnek be Csíkszereda központjába, így a szervezők arra kérik a szekeres, lovas résztvevőket, hogy kerüljék el a város forgalmas részeit, a csíksomlyói nyeregbe a legrövidebb úton, Fitód és Csíksomlyó irányából, mezei úton érkezzenek. Az évek hosszú során át, mondhatni hagyománnyá vált lovas felvonulás immár a múlté. Az RMDSZ-es városvezetés meghajolva Bukarest bújtatott magyarellenes szándékainak, elfogadta az elfogadhatatlant, ami egy újabb önfeladással ér fel.

A közösségi oldalakon háborgók számára Füleki Zoltán, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ügyvezetője magyarázatként elmondta: a 2002. évi 195-ös számú, közúti közlekedésről szóló sürgősségi kormányrendelet 71. cikkelye tiltja a szekerek és lovasok megyei jogú városok területén való közlekedését, ezért marad el a szekeres és lovas felvonulás Csíkszereda főteréről. Tehát értelemszerűen a rendőrség nem tud olyant engedélyezni, ami törvénytelen – magyarázta.

A lovas felvonulás betiltására reagálva az egyik kommentelő a sok közül a megyei jogú város „lendületes” RMDSZ-es vezetőségének találóan így üzent: „Ennek nem örvendünk! Hová lesznek a lelkünket simogató ünnepeink – március 15-e Kézdivásárhelyen és másutt? El kell érni, hogy ünnepeinket engedélyezzék! Ez nem a közlekedéshez tartozik! Ez egy ünnepi felvonulás! Része az ünnepnek! Biztos, hogy lehet engedélyt kérni rá!”

A legkézenfekvőbb természetesen a közúti forgalom elterelése lenne arra a rövid időre, amíg a fogatok felvonulnak. Ehhez nyilván elég rendőr is akadna abban a székelyföldi megyében, ami közmondásosan túl van telepítve egyenruhásokkal és más hatósági személyekkel.

Total
0
Megosztás
Előző hír

2035-től betiltják a benzin- és dízelüzemű autók forgalmazását az EU-ban

Következő hír

Marosvásárhely: Ez van, bár „visszaszereztük a várost”

Related Posts
Total
0
Megosztás