A palesztin elnök szerint népirtó háború zajlik

Soha nem tapasztalt népirtó háború folyik a palesztinok ellen – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök ma Szaűd-Arábia fővárösában, Rijádban, az Arab Ligának és az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közös rendkívüli csúcstalálkozóján.

Abbász felszólította az Amerikai Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a Gázai övezet elleni offenzívájának leállítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szükségük a tömegpusztító izraeli támadásokkal szemben.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg – az ország de facto vezetője, a 87 éves király fia – az értekezleten leszögezte, hogy Izrael a felelős a palesztin nép ellen elkövetett „bűntettekért”, és a Gázai övezet „barbár ostromának” leállítását sürgette. Közölte, hogy Szaúd-Arábia határozottan elutasítja a Gázai övezet északi részén élő palesztinok kényszerítését arra, hogy dél felé hagyják el lakhelyüket. A trónörökös hangsúlyozta, hogy országa a nemzetközi színtéren már eddig is komoly erőfeszítéseket tett a háború leállításáért, és tovább folytatja az egyeztetéseket ennek érdekében a nemzetközi közösséggel. Szerinte az egyetlen módja a közel-keleti konfliktus megállításának, ha jogot adnak a palesztinoknak saját független államuk létrehozására, Kelet-Jeruzsálem fővárossal. „Humanitárius katasztrófa tanúi vagyunk, ami azt jelenti, hogy kudarcot vallott az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a nemzetközi közösség is, mert nem tudott megálljt parancsolni annak, hogy Izrael nyíltan lábbal tiporja a nemzetközi megállapodásokat” – mondta a szaúdi vezető.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szorgalmazta egy nemzetközi békekonferencia összehívását, hogy végleges megoldást találjanak az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusra. „Amire Gázában szükség van, az nem néhány órás fegyverszünet, hanem végleges tűzszünet” – szögezte le Erdogan.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök úgyszintén tartós, „korlátozások és előfeltételek nélküli” tűzszünetre szólított fel. „A gázai emberek kollektív büntetésének politikája elfogadhatatlan, és nem igazolható az önvédelemmel” – tette hozzá.

A zsidó állam hadserege már a földig tette egyenlővé a kétmilliós Gázai övezet jó részét, bombázásai nem kímélik a civil létesítményeket, sőt kórházakat sem, amelyeket a palesztin Hamász búvóhelyeinek tartanak. Hírügynökségi jelentések szerint már tízpercenként meghal egy gyermek a térségben.

A francia elnök szerint Izraelnek abba kell hagynia a Gázai övezet civil lakosságát érő bombatámadásokat. Az amerikai külügyminiszter is kevesli az izraeli lépéseket a civil áldozatok korlátozására. Londonban több százezer ember gyűlt össze a Palesztin Szolidaritás menetére. A palesztin zászlókat és táblákat hordozó emberek olyan jelszavakat skandáltak, mint „Tűzszünet most!” és „Hagyjátok abba az ártatlan civilek megölését!”.

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás