A gazdaság lassulását, a mezőgazdasági önellátást és a kisebbségi jogok kérdéseit elemezték a bálványosi szabadegyetem előadói

Tusnádfürdõ, 2022. július 21. Varga Mihály pénzügyminiszter a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen az erdélyi Tusnádfürdõn, 2022 július 21-én. MTI/Veres Nándor

A várható gazdasági recesszióról, a mezőgazdasági önellátás fontosságáról, a kisebbségi jogok kérdésköréről tartottak előadásokat a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadói Tusnádfürdőn csütörtökön.

Varga Mihály pénzügyminiszter a nyitóelőadáson azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniót lényegében saját szankciói gyengítik, a kérdés az, hogy túl tudja-e élni az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket.Kifejtette: az infláció növekedése, az energia- és élelmiszerárak emelkedése, a kamatemelés és az emiatt megdrágult hitelek jól mutatják, hogy gazdasági lassulás felé tart a világ és benne Magyarország. Az, hogy valóban recesszió lesz-e vagy egy nagyon erős lassulás, azt most nem lehet tudni, de ma nincs olyan elemzés, amely a helyzet radikális javulásával számolna – mondta.A magyar kormány ragaszkodik a békéhez és a biztonsághoz, a jövő évi költségvetésben elfogadott honvédelmi és a rezsivédelmi alap az ország stabilitását szolgálja: előbbi bevezetésével megpróbálják fenntartani a háztartások számára a jelenleginél kedvezőbb energiaárakat, valamint kiegyensúlyozni az orosz háború és a migráció miatt tapasztalható biztonsági kockázatokat – fogalmazott Varga Mihály.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos Tusnádfürdőn bejelentette, hogy a lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra.

A mezőgazdasági témájú előadások között az önellátás fontosságát hangsúlyozták a meghívott előadók. Az agrárminiszter Magyarország “élelmiszer-szuverenitása” mellett érvelt, szavai szerint az Európai Unió piaci szabályozása a békeidő logikájára épül, de a háborús helyzetben Magyarországnak joga kell, hogy legyen az élelmiszer-szuverenitáshoz.
A magyar agrár-árpolitika prioritásai a versenyképesség növelése, a rendszerváltás óta megörökölt feldolgozóipari lemaradás behozása köré szerveződnek, oly módon, hogy a rendszer fenntartható maradjon, ne élje fel a következő generációk erőforrásait – fogalmazott Nagy István.Elmondta, hogy az agrárminisztérium az ágazat korszerűsítésével készül a várható recesszióra, egyedülálló módon nyolcvan százalékra emelve az uniós vidékfejlesztési támogatásokhoz a nemzeti társfinanszírozás mértékét. A versenyképesség javítását célzó 4265 milliárd forint háromszor több forrást jelent, mint a megelőző hét esztendőben.

Tusnádfürdõ, 2022. július 21. Szabó Dávid József, a Prohuman csoport stratégiai igazgatója (b1), Barbara Kolm, a Friedrich August v. Hayek Intézet elnöke (b2), Nagy István agrárminiszter (k) és Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen az erdélyi Tusnádfürdõn, 2022 július 21-én. Fotó: MTI/Veres Nándor

A magyar agrárgazdaság hangsúlyos ágazatának nevezte az élelmiszeripart az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Nobilis Márton előadásában emlékeztetett, a 4 ezer milliárd forint értékű élelmiszerpiac az előző uniós költségvetési ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében 469 milliárd forint támogatást kapott, a mostani hétéves ciklusban ez az összeg 750 milliárd forintra emelkedett.Az államtitkár elmondta, hogy az orosz-ukrán háború miatt kiemelten is fontos az önellátás, Magyarország pedig az élelmiszer szempontjából teljesítette ezt az elvárást.

A kisebbségi jogokkal és ezek alkalmazási gyakorlatával foglalkozó pódiumbeszélgetésen Szili Katalin miniszterelnöki megbízott arról beszélt, gyakran szembesülnek azzal, hogy erdélyi, felvidéki, vajdasági vagy kárpátaljai magyarok nem ismerik eléggé a jogaikat, ezért nem élnek velük. Ezért a nemzetpolitikai kutatóintézettel együtt egy sorozatot jelentetnek meg, amelyben egyelőre a romániai, a szlovákiai és az ukrán jogszabályoknak egyfajta kézikönyvét adták ki.

Az erdélyi magyar pártok szintén kisebbségi témákkal foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén élénk vita bontakozott ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség  és az Erdélyi Magyar Néppárt politikusai között. Lásd itt: https://www.ehir.ro/tusvanyos-rmdsz-emnp-vita-a-romaniai-kisebbsegi-torveny-kapcsan/

A közéleti témájú előadások között a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által szervezett beszélgetésen elhangzott: jobbak a lelkiegészség-mutatói azoknak, akik harmonikus családban, házasságban élnek, gyermeket nevelnek. A szervezet 2021 nyarán hétezer ember megkeresésével hatodik alkalommal végezték el a magyarok lelkiállapotát vizsgáló kutatásukat, amelyben az egészséget, a boldogságot, a jólétet, a depressziós és stresszmutatókat vizsgálták.

Forrás: MTI

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tusványos: RMDSZ–EMNP-vita a romániai kisebbségi törvény kapcsán

Következő hír

Román főrendőrök elítélése

Related Posts
Total
0
Megosztás