A kormány a felelős a balesetbiztosítás drágulásáért

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă azzal vádolja a két nagyobbik kormánypártot, hogy politikai alapon nevezték ki a Pénzügyfelügyeleti Hatóság (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară – ASF) vezetőségét, így közvetetten felelősek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) robbanásszerű drágulásáért.

Az ellenzéki liberális párt tegnapi közleménye szerint a hatóság magyarázattal tartozik a biztosítási díjak drágulásáért, ezért az USR kérte Nicu Marcu ASF-elnök meghívását a szenátus költségvetési szakbizottságának következő ülésére. Emlékeztettek ugyanakkor arra, hogy az USR a múlt hónapban kérte az intézményvezető meghívását a képviselőház gazdasági szakbizottságának ülésére is, de kérésüket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) „a fiókban hagyta porosodni”. (A Nemzeti Liberális Párt volt Bákó megyei parlamenti képviselője 2020-ban került az ASF élére, a román sajtó szerint nemcsak a PNL, hanem a PSD-s oltyán politikai maffia támogatásával is, tehát valamilyen pártközi mutyi nyomán. Marcu – mivel egyetemi tanér is – nem ér rá a hatóság ügyeivel foglalkozni, vezető beosztású helyettesei vezetik az ASF, ugyanazok, akiknek a „felügyelete” már három nagy biztosító cég – Astra, Carpatica, City – mondott csődöt az elmúlt években, hatalmas károkat okozva az adófizetőknek.)

Cătălin Drulă szerint a PSD és a PNL a saját embereivel töltötte fel az ASF-t, amelynek az elnöke egyébként több mint havi 12 ezer eurót keres (65 ezre lejt). A politikus ezzel magyarázza, hogy a pénzügyfelügyelet szemet hunyt a City Insurance csődje körüli szabálytalanságok fölött.

Nicu

„Kik isszák meg ennek a levét? Az egyszerű polgárok. Ők viszont, a kiváltságosok százmilliókkal töltik fel a számláikat, mi pedig háromszor annyit fizetünk az RCA-ért, mint néhány évvel ezelőtt. Ilyen államot kínál a PSD és a PNL” – idézte a közlemény az USR elnökét.

Az eset pikantériája, hogy az USR ezúttal is csak a hárompárti kormánykoalíció két nagyobbik tagját, a PSD-t és a PNL-t teszi felelőssé, mintegy „megfeledkezve” a harmadikról, az RMDSZ-UDMR-ről. Az ellenzéki alakulat következetesen kihagyja kritikáiból a magyar pártot és annak politikusait, noha az RMDSZ kormányzati felelőssége megkerülhetetlen. De az USR ezek szerint nem tartja komoly tényezőnek az 5%-os „szövetséget”, amelynek támogatása nélkül a két nagyobbik román párt simán elkormányozgatja az országot…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Letartóztatták a korrupt ártándi határrendészeket

Következő hír

A székely szabadság napjának vásárhelyi eseményei

Related Posts
Total
0
Megosztás