A nemzeti park gondnoksága nem kerékkötő a Gyilkos-tónál

Az utóbbi időben elhangzottak olyan utalások, miszerint a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park a gyilkostói fejlesztések egyik akadályozója. Ezekre reagált Hegyi Barna, a nemzeti park gondnoka, leszögezve, hogy semmilyen olyan tevékenységnek nem állnak útjába, amelyek a törvények betartásával, a természetvédelem szempontjait szem előtt tartva történnek és hasznosak a turizmus számára – írta meg a Székelyhon.ro.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a múlt héten Gyergyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatót a Gyilkos-tói üdülőövezettel kapcsolatos viták mentén, azt hangsúlyozva, hogy le kellene higgadni és kompromisszumra kellene jutni. Hegyi Barna, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park vezetője szerint Borboly kijelentéseiből azt a következtetést is levonhatták a helyzetet kevésbé ismerők, hogy az általa vezetett parkgondnokság az ottani fejlesztések egyik akadályozója. Hogy az ilyen feltételezéseket eloszlassa, leszögezte: egyetlen olyan fejlesztésről sem tud Gyilkostó üdülőtelepen és környékén, amelyet az ide vonatkozó jogszabályok betartásával szeretett volna megvalósítani bárki, és amelyet a nemzeti park gondnoksága akadályozott volna meg. Sőt, hozzáteszi, együtt is működtek olyan elképzelések megvalósításában, amelyek a természetvédelem és a turizmus számára is hasznosak. Itt a tanösvény és via ferrata (vasalt mászóút) megépítését hozta fel példának.

Azt is megjegyezte, hogy időben megadták az engedélyt két nagyon fontos beruházáshoz, az üdülőtelep ivóvíz- és csatornahálózatának kiépítéséhez, és nem a park hibája, hogy a megvalósítás stagnál.  Sürgeti is az illetékeseket a folyamat felgyorsítására, hogy ez a két ökológiailag is nagyon fontos beruházás elkészüljön.

A Monturist cég által tervezett árusítóhelyek létesítéséhez is megadták a jóváhagyásukat, hiszen a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park illetékessége szempontjából csak azt kellett ellenőrizzék, hogy az építmény ne legyen 50 méternél közelebb a tóhoz. Hegyi nem látja tehát, hogy minek lenne akadályozója a nemzeti park. Elmondta: egyedüli jogi vitájuk a Viridis-szel van, azzal a céggel, amely már második éve az engedélyük nélkül folytatja a csónakok bérbe adási tevékenységét a Gyilkos-tavon, de ez semmilyen tervezett fejlesztéssel nincs összefüggésben. Szerinte vannak, akik próbálják belekeverni a nemzeti parkot is az üdülőtelepen létező vitás ügyekbe, például a Monturist és a gyergyószentmiklósi önkormányzat – amelyhez Gyilkosót közigazgatásilag tartozik – közti ellentétekbe, de ezekhez a parkgondnokságnak semmi köze nincs.

Ugyanakkor Hegyi Barna azt is jelezte, hogy olyan fejlesztésekhez a következőkben sem fogja engedélyét adni a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park, amelyek a hatályos jogszabályokba ütközők lennének. A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Velencében jövőre bevezetik a fizetős belépést a városba

Következő hír

Csak a jövő hét közepére ígérnek egy hűsítő hidegfrontot

Related Posts
Total
0
Megosztás