A népességcsökkenést csak közhatalom állíthatja meg!

Mozgósító felhívást tett közzé ma Izsák Balázs elnök aláírásával a Székely Nemzeti Tanács annak apropóján, hogy megkezdték a felkészülést a székely szabadság idei napjára, ami alig két hónap múlva, március 10-én lesz. A felhívás szövege alább olvasható:

Négy hosszú év után készülünk újra a Székely Szabadság Napjának megünneplésére. A világjárvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések arra kényszerítettek, hogy olyan alternatív megemlékezéseket gondoljunk ki, ahol nem kell tömegeknek összegyűlniük. Az elmúlt négy év során többször megfogalmazták közösségünk tagjai az igényt egy tömeges megmozdulásra. Eljött ennek is az ideje.

A 2019 februárjában kiadott mozgósító felhívást elevenítjük fel: „Március tizedikén, 16 órakor gyűljünk össze a marosvásárhelyi Postaréten, és onnan vonuljunk, a hagyománynak megfelelően a város főterére, a kormányhivatal elé. Legyünk erősek, bátrak és következetesek, és üzenjük meg az egész világnak: alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de rendíthetetlen kitartással igényeljük a székelyek szabadságát: Székelyföld államon belüli önrendelkezését. Kérjük Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg ismét a Székely Szabadság Napjáról, aki pedig teheti, jöjjön Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsuk ki közösségünk autonómiaigényét. Kérjük a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Szervezőkként gondoskodunk arról, hogy autóbuszok induljanak minden olyan helyszínről, ahol erre igény van. Kérjük a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy 2019. március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal. Fontos, hogy minél többen legyünk, hogy megértessük mindenkivel: sem fenyegetés, sem a jogsértő intézkedések változatlan fenntartása nem félemlít meg bennünket, a mi küzdelmünknek változatlanul a székely szabadság a tétje.”

Egy olyan évben készülünk a Székely Szabadság Napjának megünneplésére, amikor mindannyian ismerjük a 2022-es népszámlálás előzetes eredményeit, és tisztában vagyunk az erdélyi magyar nemzeti közösség drámai népességcsökkenésével. Az elmúlt években szembenéztünk azzal, hogy Romániában a kisebbségi jogvédelem eszközei rosszul vagy egyáltalán nem működnek. Példa erre a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium kálváriája, amelyre 2019-ben még úgy tekintett a magyar közvélemény, mint egy sikeresen lezárt ügyre. A marosvásárhelyi orvosi egyetem, a magyar orvosképzés sem tekinthető megoldottnak, de a szabad anyanyelvhasználat sem. A székely szabadság napjának szervezésekor nemzeti közösségünket kell megkérdeznünk, elfogadják-e ezt a helyzetet? Hogyha nem, akkor tiltakozzunk, mutassunk fel erőt és több ezer tiltakozó nevében fogalmazzunk meg egy beadványt Románia kormányához!

Ebben kérjük a kormányt, éljen a hatalom eszközével, amelynek révén az ország népességcsökkenését megállítja. Hozzon intézkedéseket, hogy a Romániából kitelepedett állampolgárok hazatérjenek. Amennyiben képtelen erre, akkor vegye tudomásul, hogy a székely közösség saját területén, Székelyföldön meg tudja ezt tenni a területi autonómia hatalmi eszközével. De túl az általános romláson, a rossz kormányzás következményein, csak Székelyföld belső önrendelkezése biztosíthatja a területén élő állampolgárok teljes és tényleges egyenlőségét.

A Székely Nemzeti Tanács húszéves története az alapja annak a bizalomnak, amelyet e mozgósításkor kérünk a székelyektől és a velük szolidaritást vállaló magyar közösségektől. Olyan társadalmi és politikai eszközök vannak most is a kezünkben, amelyekkel még hatalom nélkül is elő tudjuk mozdítani Székelyföld ügyét. A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés egy olyan kihívás az Európai Bizottság számára, amelyre pozitív választ kell adnia.

A székelyföldi személyi kártyával pedig a székelyek önszerveződését indítjuk el közösségi akarattal.

Gyülekezzünk tehát Marosvásárhelyen, a Postaréten, 2023. március 10-én 16 órától, nyomatékot adva a székelység szabadságigényének. Csak a szabadság körülményei között, saját képességeinkkel, saját döntéseink alapján tudunk véget vetni a gazdasági hanyatlásnak és a székelység hátrányos megkülönböztetésének.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tisztogat a hazug Zelenszkij-rezsim

Következő hír

Nagyváradon senki sem aggódik, Debrecenben tiltakoznak

Related Posts
Total
0
Megosztás