A Pentagon tagadja, hogy segítené orosz tábornokok meggyilkolását

Washington: Pentagon spokesman John Kirby speaks during a briefing at the Pentagon in Washington, Wednesday, Feb. 2, 2022. President Joe Biden is sending about 2,000 troops from Fort Bragg, N.C., to Poland and Germany this week and sending part of an infantry Stryker squadron of roughly 1,000 troops based in Germany to Romania. AP/PTI(AP02_02_2022_000258B)

Az amerikai védelmi minisztérium simán letagadta azt a sajtóértesülést, miszerint az Egyesült Államok hírszerzési információkkal segítené Ukrajnát orosz tábornokok meggyilkolásában.

John Kirby, a Pentagon szóvivője beismerte ugyan, hogy az USA megoszt hírszerzési információkat Ukrajnával, hogy segítsen megvédeni az országukat, de nem szolgáltat információt a hadszíntéren lévő orosz főtisztek hollétéről, és nem vesz részt a döntéshozatalban sem, hogy az ukrán fegyveres erők kit vegyenek célba.

A részleges tagadás azért gyanús, mert az NBC amerikai televíziós csatorna szerint az ukrán haderő az USA-tól kapott hírszerzési adatoknak köszönhetően tudta elsüllyeszteni a Moszkva cirkálót, a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajóját április közepén. Az ukrán hadsereg ugyanis adatokat kért egy hajóról a Fekete-tengeren, és az amerikai hírszerzés azonosította a Moszkvát, majd megadta az ukránoknak a pontos pozícióját is. A The New York Times című napilap pedig azt emelte ki, hogy az amerikai hírszerzés információkkal segíti az ukrán haderőt orosz tábornokok lokalizálásában és likvidálásában. A lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva közölte információit, konkrétan leírva a meggyilkolt főtisztek számát is.

Az AFP francia hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó másik amerikai illetékes az állította, hogy nem adnak át konkrét hajók megcélzásához alkalmas információkat, de után talányosan fogalmazott: „Olyan információkkal látjuk el őket, amelyekkel jobb képet kapnak a Fekete-tengeren lévő orosz hajók jelentette fenyegetésről, hogy fel tudjanak készülni a tengeri támadások kivédésére” – fogalmazott a neve mellőzését kérő tisztviselő. Ez pedig felér egy beismeréssel.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Székelyudvarhelyen ismét belháború dúl

Következő hír

Johnson kormánya egyre népszerűtlenebb, mégis tömi a pénzt az ukrán rezsimbe

Related Posts
Total
0
Megosztás