A rendvédelmiek is kötelesek használni a magyar nyelvet

Sikerekről és részsikerekről számolt be a Székely Figyelő Alapítvány vezetője, Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil aktivista. A magyarellenes jelenségek ellen jogi úton harcoló szervezet az utóbbi időben lezárult perekben jogerős ítéletekkel ért el eredményeket.

Egy-egy ilyen bírósági eljárás több év alatt zárul le, jelen esetben is három-négy éves perekről van szó. Ilyen per volt az, amikor a szélsőnacionalista Dan Tanasă „civil egyesületének”, az ADEC-nek a sepsiszentgyörgyi parkolóautomatákkal akadt problémája, mert ezeken a magyar és angol szöveg egy szinten szerepel a románnal, és Tanasă szerint a románnak mindenképpen a többi fölött kellene lennie.

A 2019-ben indult perben első fokon veszített Sepsiszentgyörgy polgármestere, de fellebbezett, és másodfokon belépett a perbe a Székely Figyelő is. A jogerős ítélet idén novemberben született meg a Bukaresti Ítélőtáblán, kimondva: nincs igaza az ADEC-nek, hiszen nincs olyan törvény, ami azt mondaná, hogy ilyen feliratoknál milyen kell legyen a sorrend.

Az ADEC által említett jogszabály csakis a középületek névtábláira és a településjelző táblákra vonatkozik, más feliratokra nem. Árus szerint a mostani ítélet hivatkozási alap lehet más hasonló perekben. És mivel számos más ügyben ezzel ellentétes döntések születtek, kérni fogják a Legfelsőbb Bíróságot, hogy adjon ki egy kötelező érvényű döntést, hogyan kell eljárni ilyen esetekben.

Most zárult le az a jogi folyamat is, amelyet 2020-ban azért indított a Székely Figyelő Alapítvány, mert a belügyminisztérium a járvány idején nem tette lehetővé, hogy a lakhely elhagyásához szükséges nyilatkozatot magyar nyelven is ki lehessen állítani.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács ebben az ügyben is megállapította, hogy a minisztérium diszkriminált, ellenben az bírósághoz fordult és nyert is. Azonban a Legfelső Ítélő- és Semmitőszék kimondta, hogy a rendőrség és a csendőrség megyei parancsnokságai közintézmények, tehát érvényesek rájuk a Közigazgatási Törvénykönyv vonatkozó előírásai.Árus szerint ez azért lényeges, mert eddig, amikor szóba került, hogy a rendőrség és csendőrség megyei, illetve helyi parancsnokságai kötelesek-e használni a magyar nyelvet ott, ahol a magyarság részaránya meghaladja a 20 százalékot, az elutasító válasz alapja mindig az volt, hogy azok se nem helyi, se nem dekoncentrált közintézmények, hanem egy központi struktúrához (az országos rendőr-, illetve csendőrparancsnoksághoz) tartoznak, esetükben tehát nem érvényesek a Közigazgatási Törvénykönyvnek a nyelvi jogokra vonatkozó előírásai. A mostani ítélet mást mond, vagyis azt, hogy ezekre az intézményekre is érvényesek a Közigazgatási Törvénykönyv vonatkozó előírásai.

Ez pedig „hivatkozási alapot jelent mostantól minden olyan esetben, amikor bárki vitatná a rendőrség és/vagy csendőrség helyi vagy megyei egységeinek a státusát, illetve ha ez a kérdés egy perben merül fel, akkor a bírónak az ítélet meghozatala során ezt tényként kell figyelembe vennie. Következésképpen a rendőrségek és csendőrségek igenis kötelesek a magyarok által lakott megyékben, illetve településeken használni a magyar nyelvet is az állampolgárokkal való kommunikációban, szóban is meg írásban is. Tudjunk róla, s éljünk ezzel a jogunkkal, mert mint köztudott, minden jog annyit ér, amennyit használnak belőle‟ – fogalmazott Árus Zsolt.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Egy folyton megbukó RMDSZ-es kormányhivatalnok

Következő hír

Ideje lenne az új honfoglalásnak

Related Posts
Total
0
Megosztás