A Román Jégkorong Szövetség vizsgálatot indít a székely himnusz eléneklése miatt

Alexandru Hălăucă, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt vasárnap a ljubljanai másodosztályú világbajnokság zárónapján, a két csapat mérkőzését követően.

A román sportsajtó „botrányosnak” minősítette, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a tét nélküli, 4–2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a székely himnuszt a magyar csapattal együtt. A román együttes három román nemzetiségű játékosa a felvételek szerint nem csatlakozott társaikhoz.

A román szaksajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke.

Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, volt román szociáldemokrata miniszterelnök egy indulatos (illuminált?) pillanatában Facebook-bejegyzésre ragadtatta magát: „gyalázatosnak” nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak ama cselekedetét, hogy elénekelték az „úgynevezett székely himnuszt” a román nemzeti mezben. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a szakszövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat. „Aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keressen piros-sárga-kék mezben!” – írta a miniszter anélkül, hogy belegondolt volna: egyikenk nincs köze a másikhoz.

Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter szintén a közösségi médiában reagált a történtekre. Azt írta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre szurkolt egy román család, amelynek tagjai a román válogatott mezét viselték. Hozzátette, hogy ő kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viselte.

Az már a vasárnapi mérkőzés előtt eldőlt, hogy a ljubljanai tornán a román csapat az utolsó, ötödik helyen zár, és kiesik a divízió I/B-be, míg a magyar csapat második lett, és jövőre a világelitben szerepel.

 

Total
0
Megosztás
Előző hír

A magyar földrajztudomány úttörője: Katona Mihály

Következő hír

Erdélyt félti a román szőke ciklon

Related Posts
Total
0
Megosztás