A társadalom elöregedése miatt növekedni fog az idősgondozók iránti kereslet

Az elmúlt két évtizedben felgyorsult a társadalom elöregedése, így hosszú távon növekedni fog az idősgondozók iránti kereslet- mondta egy pénteki konferencián Marius Budăi román munkaügyi miniszter.

A tárcavezető felidézte, hogy Romániában már évtizedekkel ezelőtt megkezdődött a lakosság elöregedése, az utóbbi húsz évben pedig felgyorsult ez a folyamat. Hosszú távon tehát még a mostaninál több idősgondozóra lesz szükség, a romániai szociális gondozói rendszernek pedig át kell alakulnia, hogy meg tudjon birkózni ezzel a kihívással – mondta a miniszter a Jó gyakorlatok a szép öregkor érdekében című országos konferencián.

Kifejtette, a munkaügyi minisztérium célja az integrált szociális szolgáltatások kifejlesztése a kiszolgáltatott rétegek, köztük az idősek számára, valamint az állami szociális szolgáltatások kapacitásának növelése és megfelelően képzett személyzet biztosítása.

Budăi közlése szerint a minisztérium az idősgondozás reformján dolgozik. A reformfolyamat részeként idősellátó központokat építenek, jogalkotási szinten pedig elfogadják a hosszú távú idősgondozás és az aktív öregkor stratégiáját, kidolgozzák az idősgondozás minőségi követelményeit annak anyagi vonzataival, változtatnak az idősek szükségleteinek felmérési módjain, és módosítják az idősek szociális ellátását szabályozó törvényt – sorolta a miniszter. Hozzátette: a hosszú távú idősgondozás és aktív öregkor 2022–2030-as időszakra kidolgozott stratégiája már közvitán van.

Beszélt arról is, hogy idén jelentősen, a személyenkénti 250 lejről 1000 lejre emelték a bentlakásos idősotthonok ellátottjainak járó havi támogatást, és jelentős összegeket utaltak ki ezeknek a létesítményeknek a felújítására. A minisztérium a közeljövőben 30 otthoni idősgondozást nyújtó intézményt, 20 nappali foglalkoztató központot, 30 szociális étkezdét, 20 közösségi ellátási szolgáltatást finanszíroz, ezek összértéke 33 millió eurót tesz ki – mondta Marius Budăi.

 

Total
0
Megosztás
Total
0
Megosztás