Abortuszklinikákat zártak be USA-szerte, őrjöngenek az abortuszpártiak

Az Amerikai Egyesült Államok egyes államaiban abortuszklinikákat zárnak be, miután az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az USA alkotmánybírósága is – pénteken érvénytelenítette a Roe kontra Wade pdöntést, ezzel lehetővé tette az 50 tagállam számára, hogy mindenik maga döntsön arról, betiltja-e saját területén az orvosilag nem indokolt abortuszt.

A konzervatívabbnak tartott államokban, így Kentuckyban, Arkansasban, Dél-Dakotában, Missouriban, Oklahomában és Alabamában olyan törvények vannak érvényben, amelyek értelmében automatikusan életbe léphetnek az abortuszt szigorító szabályok. Mississippiben és Észak-Dakotában ehhez a helyi főügyész, Utahban a helyi törvényhozás jóváhagyása kell, Wyomingban június 29-én, Idahóban, Tennesseeben és Texasban harminc napon belül léphetnek életbe a szigorított abortuszszabályok.

A washingtoni legfelsőbb bíróság döntése után az államok mintegy felében várható valamilyen szigorítás. Összesen körülbelül 36 millió nő veszítheti el a terhességmegszakításhoz való jogát abban az államban, ahol él, s másik államban kell elvégeztetnie az abortuszt. A nyugati parti Kalifornia, Washington és Oregon állam kormányzói már jelezték: tárt karokkal fogadják ezeket a nőket.

Amerikai sajtóbeszámolók szerint egyes államokban számos abortuszklinika abban a pillanatban bezárta az ajtókat, s megkezdte a foglalások lemondását, hogy a legfelsőbb bíróság közzétett határozatát. „Egy csomó embert hazaküldtünk, közülük sokan hisztérikus állapotba kerültek” – mondta a The New York Timesnak az arizonai Phoenix egyik klinikájának a vezetője. A republikánus irányítású Arizonában idén fogadták el azt a törvényt, amely 15 hét terhesség után már tiltja az abortuszt, de a legfelsőbb bíróság döntése után a jobboldal azt szorgalmazza, hogy a teljes tilalmat vezessék be, vagyis csak veszélyeztetett terhesség esetén lehessen végrehajtani a művi vetélést. Nyugat-Virginiában is hasonló lépésre készülnek a republikánusok, ahol pénteken bezárt az egyetlen abortuszklinika.

Amúgy Ametika-szerte békés tüntetéseket és erőszakos cselekményeket is kiváltott a legfelsőbb bíróság döntése. Arizonában például könnygázt volt kénytelen bevetni a rendőrség, miután tüntetők egy csoportja megpróbált behatolni a helyi törvényhozás épületébe. A feldühödött tüntetők Los Angelesben autóutakat zártak le, s botokkal támadtak azokra a gépjárművekre, amelyek nem voltak hajlandók megállni. A rendőrség több erőszakos tüntetőt őrizetbe vett a nyugati nagyvárosban.

A New York-i rendőrség mintegy húsz embert vett őrizetbe az erőszakossá fajult tiltakozásokat követően. Mások úgy érezték, hogy a konzervatív Fox News hírcsatornán kell levezetni a feszültségüket. A csatorna New York-i épülete előtt többtucatnyi tüntető illette trágár szavakkal a médiumot.

*

A Roe kontra Wade per 1973-as ítélete azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt az egyensúlyt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt. Ennek a döntésnek a semmissé tétele azt jelen ti, hogy a magzatnak az élethez való joga a fogamzás pillanatától védelmet élve az anya abortuszóhajával szemben.

Total
1
Megosztás
Total
1
Megosztás