Putyin megfenyegette a Nyugatot

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin azzal fenyegette meg a nyugatot, hogy hanyatló világuknak rájuk nézve súlyos következménye lesz. Az orosz elnök szerint egyes országok következetesen arra törekednek, hogy a jelenlegi, az ENSZ központi szerepén alapuló globális világrendet, saját dominanciájuk fenntartása érdekében egy új, saját szabályaikon alapuló renddel váltsák fel.

Június 24-én, a BRICS országok találkozóján Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy szerinte egyes országok következetesen arra törekednek, hogy a jelenlegi, az ENSZ központi szerepén alapuló globális világrendet, saját dominanciájuk fenntartása érdekében egy új, saját szabályaikon alapuló renddel váltsák fel.

Az orosz elnök szerint az ezzel az új renddel azonosulni nem kívánó országok fejlődésének hátráltatása, a törvénytelen szankciós eszközök meggondolatlan alkalmazása, a koronavírus-járvány következményeivel megsokszorozva, csak súlyosbította a világgazdaság jelenlegi válságát. „Az értékeinket osztó partnerekkel való gazdasági és egyéb kapcsolatok jelentősége drámaian megnőtt a nemzetközi viszonyok jelenlegi kiegyensúlyozatlanságának körülményei között” – mondta az orosz elnök.

Putyin szerint a nemzetközi kereskedelem során egyre kevésbé irányadók a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) normái, jelenleg megrendült az egész nemzetközi pénzügyi rendszer, a megszokott termelési és logisztikai hálózatok már nem működnek. Ennek súlyos társadalmi és gazdasági hatásai vannak, különösen Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és a Közel-Kelet államainak fejlődésére nézve, és ezek az élelmiszerek, az energia és a nyersanyagok árának gyors emelkedését okozzák. Putyin azzal fenyegette a Nyugatot, hogy hanyatló világuk rájuk nézve súlyos következményeket jelent.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika (BRICS) gazdasági társulására megalakított fórumon Hszi Csin-ping kínai elnök a hidegháborús szellemiség elvetését és a blokkok közötti összetűzések elkerülését sürgette. A kínai államfő a BRICS-országokat az egyoldalú szankciók elleni kiállásra szólította, amit azok meg is tettek.

Total
3
Megosztás
Total
3
Megosztás