Állítólag Nagyváradon épít gumiabroncsgyárat a Nokian Tyres

A román Economedia.ro gazdasági portálra hivatkozva közölte ma az MTI, hogy Nagyváradon (rom. Oradea) épít 650 millió eurós beruházással gumiabroncsgyárat a finn Nokian Tyres, amely az ukrajnai háború miatt júniusban oroszországi üzemei bezárásáról döntött.

Az építkezést 2023 elején kezdik meg, a termelés 2024 második felében indul. A nagyváradi üzemben évi 6 millió gumiabroncs készül majd, elsősorban személygépkocsik és hobbiterepjárók (SUV) számára. A közép-európai piacot célba vevő üzem mintegy 500 alkalmazottnak adhat munkát.

A cég negyven lehetséges helyszín közül a képzett munkaerő jelenlétét, a logisztikai előnyöket, az ügyfelek közelségét és a stabil üzleti környezetet figyelembe véve választotta a magyar határ melletti Nagyváradot – idézte Adrian Kaczmarczyk ellátási alelnököt a román sajtó.

A Finnországban és az Amerikai Egyesült Államokban is üzemekkel rendelkező cég tájékoztatása szerint a nagyváradi lesz az első karbonsemleges üzemük. Eddig Oroszországban gyártották személygépkocsi-abroncsaik 80 százalékát, miközben Oroszország és Ázsia az értékesítési piacuk 20 százalékát tette ki.

Szeptemberben Nicolae Ciucă román miniszterelnök Bukarestben fogadta a Nokian Tyres küldöttségét, bemutatva nekik a nagy beruházók által igénybe vehető állami támogatásokat. A tartalékos tábornokból lett kormányfő kifejezte Románia nyitottságát azokkal az igényekkel szemben, amelyeket azok a beruházók támasztanak, amelyek az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében helyezik át üzemeiket.

Arról semit sem szólnak a hírek, hogy egy ilyen vegyiüzem telepítés milyen veszélyekkel járjat a Sebes-Körös parti város lakóira, hiszen köztudott, hogy Nagyvárad a mai Románia egyik legszennyezettebb levegőjű és földű nagyvárosa, amelyet például nyugaton többhektáros, nehézfémeket és más vegyületeket tartalmazó vörösiszapmező övez, ráadásul a kétszázezres városban százezer gépjármű van nyilvántartva.

Total
8
Megosztás
Total
8
Megosztás