Amerikában is bírálták Biden kijevi kiruccanását

Az amerikai republikánus párt több politikusa bírálta Joe Biden elnököt hétfőn kijevi utazása, illetve annak időzítése miatt, de Ukrajna további támogatásáról a republikánusok között is véleménykülönbségek mutatkoztak.

Marjorie Taylor Greene, a képviselőház tagja az elnök kijevi látogatását rendkívül sértőnek nevezte. A közösségi médiában közzétett üzenetében azzal vádolta a kormányzatot, hogy az amerikai embereket arra kényszeríti, fizessék az ukrán kormányt és a háborút. Úgy fogalmazott, hogy ezen a napon az Egyesült Államok elnöke Ukrajnát választotta Amerika helyett, amivel arra utalt, hogy február 20. az Elnök Napja, szövetségi ünnepnap, amelyen az első elnökre, George Washingtonra is emlékeznek születésnapja alkalmával.

Scott Perry pennsylvaniai képviselő „elképesztőnek” nevezte, hogy Biden úgymond biztosítani akarta Ukrajnát határainak biztonságáról, miközben ezt nem tudja megtenni saját hazájában, ahol a déli határokon százezrével ömlenek a latin-amerikai bevándorlók az USA-ba, nem is beszélve a drogokról. Greg Murphy, a képviselőház észak-karolinai tagja azt írta: az elnöknek két évbe telt, hogy ellátogasson az Egyesült Államok déli határának „háborús övezetébe”, most pedig egy másik, „szintén általa teremtett” háború térségébe megy.

A közelmúltban a képviselőház 11 republikánus tagja határozati javaslatot terjesztett elő Matt Gaetz képviselő kezdeményezésére, ebben az ukrajnai fegyveres és pénzügyi támogatás leállítását szorgalmazzák, és azonnali fegyverszünetet követelnek.

Ezzel szemben a képviselőház külügyi bizottságának republikánus vezetője vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjúban úgy vélte, hogy az alsóházon belül változatlanul erős a kétpárti kiállás Ukrajna támogatása mellett. Mike McCaul kifejtette, hogy a támogatás visszafogása csak meghosszabbítaná a konfliktust, ami Oroszország kezére játszana, mert csökkentené az amerikai emberek és így a kongresszus kiállását is Ukrajna mellett. (Magyarán: sokan feltehetnék a kérdést, mire ment el az a tömérdek pénzt, amit Washington átutalt a korrupt Zelenszkij-rezsimnek.)

James D. Vance szintén republikánus szenátor nemrég úgy vélte, hogy az Egyesült Államok „csak lapátolja a pénzt” Ukrajna számára minden világos terv nélkül arra nézve, hogy mit akar általa elérni. A képviselőház republikánus többségének vezetője, egyben házelnök Kevin McCarthy többször hangoztatta azt a véleményét, hogy Ukrajna támogatása nem lehet minden feltétel nélküli „üres csekk”.

Ezzel szemben Joe Biden hétfőn Kijevben úgy fogalmazott, hogy az amerikai törvényhozáson belüli minden nézeteltérés mellett is Ukrajna támogatását illetően jelentős egyetértés mutatkozik. Az elnök meglepetésszerű kijevi látogatása után még tegnap este Lengyelországba érkezett, vonattal. Szerdán Biden részvételével tartják meg Varsóban a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóját. Ezen Magyarországot és Romániát a köztársasági elnökök fogják képviselni.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Románia lett Ukrajna fő üzemanyag-ellátója

Következő hír

Iohannis megint nagyot tódított a román nemzetpolitikáról

Related Posts
Total
0
Megosztás