Átadták a forgalomnak Csíkszereda felújított vasúti felüljáróját

Ünnepélyes keretek között megnyitották a forgalom előtt ma, december 22-én Csíkszereda felújított vasúti felüljáróját, amely a Szentegyháza és Székelyudvarhely felé vezető 13A jelzésű országutat köti össze a városközponttal.

A régi, ötven éve átadott felüljáró – amit egyes hírközlők viaduktnak, azaz völgyhídnak neveztek, tévesen – a betongerendák folyamatos korróziója miatt annyira megrongálódott, hogy felújítása már nem tűrt halasztást. A városháza két éve kötött szerződést a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Strabag Kft.-vel, amely az utóbbi 19 hónap alatt a régi felüljáró gerendázatát elbontva, másfél méteres gyalogos- illetve egyméteres kerékpársávval kibővítve gyakorlatilag újjáépítette, a rámpákkal együtt 500 méter hosszúságú, irányonként továbbra is egy-egy forgalmi sávval rendelkező felüljárót, amelynek a teherbírását múlt héten 34 darab, egyenként 30 tonnás (sóderrel megrakott) teherautóval tesztelték.

A felújított felüljáró nemcsak Csíkszeredát köti össze Székelyudvarhellyel, hanem a Ligat nevű kertvárosi részt – ahol egyre több vállalkozás telepedik meg – köti össze a városközponttal, ezért Ligat-hídnak is nevezték el.

Az átadón RMDSZ-politikusok is megjelentek, a szokásos közhelyeiket, kampányszlogenjeiket pufogtatva. Elhangzott ugyanakkor, hogy a 60 millió lejes (12 millió eurós) beruházáshoz a város 17 millió lejnyi (költségvetési, illetve európai uniós) támogatást kapott, a többi a csíkszeredai adófizetők hozzájárulása.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Éljen az Osztrák–Magyar Monarchia!

Következő hír

Az EU zsarolja Magyarországot

Related Posts
Total
0
Megosztás