Ausztriában és Csehországban sokan tüntetnek az EU szankciópolitikája ellen

Emberek százai vonultak utcára ma Bécs belvárosában, és követelték az Oroszország elleni szankciók feloldását, valamint Ausztria katonai és politikai semlegességének fenntartását – írja az osztrák sajtó.

„Nincs támogatás a háborúskodóknak – az Európai Unió, a NATO, az USA”; „A semlegességért, az EU-ból való kilépésért, a barátságért Oroszországgal” – hirdették a tüntetés résztvevői plakátokkal. A demonstrálók a magas benzin-, villany-, gáz- és az élelmiszerárak miatt is felemelték a szavukat, az adókat és az inflációt is ellenzik. A megmozduláson Oroszország és Ukrajna zászlajait is látták néhány ember kezében.

Arra szólították fel a tiltakozó osztrákokat, hogy tudatosan szavazzanak az elnökválasztáson, amelyet ma, október 9-én tartanak. A felszólalók szerint a jelenlegi kormány, különösen Alexander Van der Bellen elnök, csak „szíjhúzásra” szólíthatja fel a polgárokat, de nem tud hatékony krétát kínálni az energiaválság megoldására. Korábban Michael Brunner osztrák elnökjelölt azt mondta, hogy hatástalanságuk miatt fel kell oldani az EU oroszellenes szankcióit.

A közvéleménykutatások szerint a legnagyobb esélye a győzelemre a jelenleg is hivatalban lévő államfőnek, Alexander Van der Bellennek van, aki akár már az első fordulóban megszerezheti az újraválasztásához szükséges szavazatokat.

Prágában szeptember elsejétől már a harmadik több tízezres kormányellenes tüntetés zajlott le tegnap. Eltérően a korábbi két megmozdulástól, politikai követelések most nem voltak napirenden. Korábban a szociális intézkedések mellett azt is követelték, hogy mondjon le a kormány, Csehország lépjen ki a NATO-ból, az Európai Unióból, az ENSZ-ből, és hagyjon fel az ukrajnai menekülteknek nyújtott mértéktelen segélyekkel. Követelték továbbá, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, s a kormány állapodjon meg közvetlenül Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Eb-selejtező: balkáni csoportba került a magyar válogatott

Következő hír

Nagyon fogy a magyar a Délvidéken

Related Posts
Total
0
Megosztás