Az a bizonyos lítium

Vlagyimir Putyin új csapdát állít a Nyugat számára – írta a német sajtó –, mivel az orosz elnök szorosabb kapcsolatot épít Bolíviával, amely a világ legjelentősebb lítiumartalékaival rendelkezik.

Az új szövetség miatt nemcsak nehezebb lesz a nyugati országok számára az elektromos autók gyártásához elengedhetetlen nyersanyag beszerzése, hanem egy fontos dél-amerikai szövetségest is elveszíthetnek.

Bolívia új befektetőket keres, Moszkvának pedig nem titkolt célja a további térnyerés a kontinensen. Ráadásul egy friss partneri megállapodással Oroszország segíthet majd a lítium nevű alkálifém bányászásában, így egy újabb létfontosságú nyersanyaggal tudnák sakkban tartani az egyre inkább az elektromos járművek felé kacsintgató Nyugatot.

Amúgy a lítiumot (régi magyar neve: lavany) és vegyületeit számos ipari alkalmazásban használják, beleértve a hőálló üvegeket és kerámiákat, a repülőgépiparban használt ötvözeteket (nagy szilárdság, kis tömeg), a lítiumelemeket és a lítiumion-akkumulátorokat. A teljes lítiumtermelésnek több mint a felét ezek az alkalmazások igénylik. De nagy jelentőségű a hadi- és atomipari hasznosítása is.

Tegnap amúgy Putyin megalázó üzenetet küldött a brit miniszterelnöknek, a harcias nyilatkozatairól londoni kiskakasnak becézett Brian Johnsonnak. A G7-csúcson a brit és a kanadai miniszterelnök azon viccelődött, hogy – Putyinhoz hasonlóan – vetkőzzenek félmeztelenre. „Nem tudom, hogyan akartak levetkőzni, derékig vagy a derék alatt, de szerintem undorító látvány lenne” – mondta Putyin, aki hozzátette azt is, hogy egyetért a néhai orosz költő, Alekszandr Puskin szavaival, aki azt mondta, egy emberben mindent harmonikusan kell fejleszteni, a lelket és a testet is.

Az orosz elnök ugyanakkor arra is rámutatott: „A Nyugat saját magát ejtette csapdába, mert nem volt képes előre látni azokat a tendenciákat, amelyek globális dominanciája gyengüléséhez vezetnek.”

Total
0
Megosztás
Előző hír

Jöttek, látnak, hallanak, jegyzetelnek

Következő hír

Fegyverropogás délen, a magyar határ közelében

Related Posts
Total
0
Megosztás