Az egyház üzenetének legnagyobb ellensége az érdektelenség

Balog Zoltán püspököt, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökét a Kossuth rádió Vasárnapi újság című ma reggeli műsorában a református nemzetstratégiáról kérdezték. Az egyház üzenetének legnagyobb ellensége az érdektelenség – jelentette ki a Csonka-Magyarország négy református egyházkerület egyikének, a budapesti székhelyű  dunamellékinek a püspöke.

Azt mondta, az elmúlt tíz évben gyarapodásnak lehettek tanúi, amely nem kizárólag, de jelentős részben a polgári-nemzeti kormányzatnak köszönhető. Úgy gondolták, érdemes egy pillanatra megállni: eltelt 32 év a rendszerváltoztatás kezdete óta, és meg akarták nézni, hová jutottak, valamint mi a legfőbb feladatuk, hogy „ne pótcselekvést végezzünk mint egyház, hanem valóban azt tudjuk adni, ami a lényegünk, amit legfontosabbnak tartunk ennek a nemzetnek”.

A püspök azt mondta, őt is meglepte, hogy szellemi-lelki gondolatot fogalmazott meg a közösség. A legfontosabbnak mindenki a „belső szellemi-lelki védvonalak” megerősítését tartotta, tehát nem azt, hogy még több iskolát építsenek, emeljék a fizetéseket vagy templomokat újítsanak fel. Ezek lényeges tényezők, de az intézményeknek akkor van értelmük, ha azt a lelki üzenetet közvetítik, hogy Istennek van egy akarata a világban, és ha ez nem valósul meg, abból tragédia lesz – vélekedett Balog Zoltán.

Azt mondta: örül neki, hogy már meg is szólták a református egyházat, amiért megfogalmazta a saját nemzetstratégiáját az államé mellett, mert az egyház üzenetének legnagyobb ellensége az érdektelenség, az unalom, nem pedig az, hogy ellene szólnak. Lehet abból jó vita, hogy miért beszél bele az egyház az állam ügyeibe. Az ő önértelmezésük az, hogy az egyház nem a saját tagjainak az érdekvédelmi közössége. Nem önmagukért vannak, hanem azokért, akik még nem tagok. A tevékenységük misszió, mindig kifelé irányul – tette hozzá a lelkészi elnök.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Tanévkezdés pöcegödörben

Következő hír

Megújult Pusztakamarás református temploma

Related Posts
Total
0
Megosztás