Az észak-erdélyi autópálya nem prioritása Bukarestnek

Nyílt levélben kérték ma a koalíciós román kormányt az Északnyugati Fejlesztési Régióhoz tartozó megyék tanácselnökei, hogy támogassa az észak-erdélyi autópálya befejezését.

Az önkormányzati vezetők Zilahon a hat megye (Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Máramaros Szatmár, Szilágy) kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődését lehetővé tevő régiós stratégia kidolgozásáról tanácskoztak.

Szilágy Megye Tanácsának a találkozó után kiadott közleménye szerint a megbeszélésen a régió közúti infrastruktúrájának a fejlesztése is terítékre került. A tanácskozás résztvevői ezzel összefüggésben nyílt levelet küldtek Nicolae Ciucă miniszterelnöknek és Sorin Grindeanu kormányfőhelyettesnek, közlekedési miniszternek, amelyben a támogatásukat kérték az észak-erdélyi autópálya munkálatainak a folytatásához.

A közlemény szerint a beruházás befejezése lehetővé tenné Erdély összekapcsolását a transzeurópai közlekedési hálózattal. „Álláspontunk szerint ennek a beruházásnak stratégiai jelentősége van Románia és az északnyugati régió fenntartható fejlesztésének szempontjából” –olvasható a hat megyei tanácselnök által aláírt nyílt levélben.

A regionális önkormányzati vezetők szerint az autópálya befejezésével a hat megye összekapcsolódhat a többi régióval, növekedne a munkaerőpiaci mobilitás, ami a régió valamennyi közösségére jótékony hatással lenne.

A bukaresti kormányok botrányos helyzetet előidézve halogatják immár két évtizede az észak-erdélyi sztráda megépítését, a Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú szakasznak csak az egynegyedét sikerült húsz év alatt megépíteni, de úgy, hogy jelenleg a pályából három, össze nem függő szakasz használható, ezek együtt alig érik el a száz kilométert.

A most regnáló hárompárti kormány (PNL–PSD–RMDSZ) sem képes előmozdítani a munkálatokat, látvány- és presztízsberuházásokra költi az uniótól kapott temérdek „helyreállítási és fejlesztési” pénzt, hangzatos propagandával elfedve az általános inkompetenciát és korrupciót.

Total
10
Megosztás
Total
10
Megosztás