Deákék tárlatát nyitják meg a Lábasházban

Január 19-én, csütörtökön nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum legújabb kiállítása az intézmény ideiglenes kiállítóhelyéül szolgáló Lábasház Pincegalériájában.

A kovásznai Deák házaspár, Deák M. Ria textilművész és Deák Barna grafikus Romboló tettvágy és gyógyító csend című közös tárlatának megnyitója 17 órától kezdődik, a kiállítást Deák Ferenc Loránd műkritikus méltatja. Ő írja: „Deák Barna művei társadalomkritikai szándékkal, állatok allegorikus ábrázolásával analizálják korunk értékválságba torkolló történéseit. Kutyák agresszív támadása és kakasok párviadala a hatalomszerzési vágy eluralkodását szembesítik, ahol az indulat kerül hatalomra, és az erőfitogtatás dominál. Drótlenyomatai anekdotikus történetei és festményeinek rajzos ívei humoruk ellenére is figyelmeztető erővel bírnak, hogy milyen disztópia fele tart világunk. Deák M. Ria cérnagrafikáinak dekoratív képmezőiben olyan kis mikrokozmoszokat rendez be, amelyeken az univerzum működését modellezi. A kicsiben ott van a nagy, az organikus elemek állandó mozgásában a kontinuitás és a véletlenszerűben az egyetemes. Erős kontúrok, szimmetrikus elemek tartják fenn a sodrásban rejlő maradandót.”

A kiállítás március 3-ig látogatható, hétköznapokon 9 és 16, hétvégén 10 és 16 óra között a Lábasház Pincegalériájában (Szabadság tér 7.).

Egyébként a Székely Nemzeti Múzeum felújítása a végéhez közeledik, 2023-ban megnyithatja kapuit. A múzeum Kós Károly utcai épületegyüttesének és kertjének felújítását 2021 júniusában kezdték el. A teljes beruházás összértéke 21,8 millió lej, amelyből 16,8 milliót lejt biztosít az Európai Unió. A munkálatok ideje alatt a Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Lábasházban szervezi kiállításait.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Az észak-erdélyi autópálya nem prioritása Bukarestnek

Következő hír

Ma helyezték örök nyugalomra Duray Miklóst Losoncon

Related Posts
Total
0
Megosztás