Az RMDSZ elnöke vagy tehetetlen, vagy cinkos

Miközben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök (aki korábban a román balliberális kormány elnökének helyettese volt) pénteken a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) nevű budapesti rendezvényen téblábolt és osztotta az észt, majd szombaton az aradi Szabadság-szobornál pufogtatta kampányközhelyeit, vasárnap pedig Nagyváradon próbálta magára vonzani a Szent László-zarándoklat részvevőinek a figyelmét – aközben nyílt levelet kapott az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezetétől, amiből kiderül: saját pártjában sem ura a helyzetnek, hiszen az RMDSZ aktivistái a magyarok ellen uszítanak. A sajtóhoz eljuttatott levél alább olvasható.

Tisztelt Elnök úr! Nem hallgathatunk tovább! Nem hallgathatunk tovább, mert egyes vezető beosztásban lévő pártos kollégái az elmúlt hetekben olyan, eddig az erdélyi magyar politikacsinálásban elképzelhetetlennek, de legalábbis elfogadhatatlannak gondolt eszközökhöz folyamodtak, amelyek alapjaiban veszélyeztetnek minden, a magyar–magyar politikai együttműködés normalizálása terén eddig elért eredményt.

Az erdélyi, illetve romániai magyarság két szervezete által az idei évben előttünk álló választásokra kötött országos megállapodásának célja értelmezésük szerint az, hogy lezárja az elmúlt két évtized belső, magyar-magyar politikai harcait és új, egészséges alapokra helyezze pártjaink egymáshoz való viszonyát. A megegyezés egyik sarokköve, hogy az RMDSZ elismeri az EMSZ szervezeti identitásának megőrzéséhez való jogát, magyarán a létezéshez való jogát, hiszen értékként tekint az erdélyi magyar politikai pluralizmusra. E logika mentén az együttműködés opciói közé Ön és pártelnökkollégánk, Zakariás Zoltán, először vezették be a két párt választási szövetségének – eddig éppen az RMDSZ által eltagadott és lehetetlennek mondott – jogi megoldását, a koalíció lehetőségét.

A fentieknek az RMDSZ meg is kérte az árát, hiszen a megállapodás rögzíti a két szervezet választási szerepléseinek alapszabályát is, a ,,helyi szinten verseny, országosan egység” alapelvet. Ezzel az EMSZ gyakorlatilag lemondott az RMDSZ javára az országos választási szereplés lehetőségéről, cserébe mindössze egyetlen egy, jelképesnek nevezhető, RMDSZ-listás parlamenti mandátumot kérve csupán. Ide tartozik, hogy az EMSZ – saját szervezetépítési szempontjait mellőzve – vállalta, hogy Szatmárnémeti és Marosvársárhely polgármesteri, illetve a két vonatkozó megye tanácselnöki pozíciói esetében is az RMDSZ jelöltjeit fogja támogatni.

A fontos eredmények közé sorolható továbbá, hogy mindkét szervezet vállalta, hogy tartózkodni fog szövetségese rágalmazásától és lejáratásától. Tényként kell azonban megállapítanunk, hogy a remélt béke helyett az Ön párttársai nálunk Biharban – de másutt is – a korábbiaknál is súlyosabb és erőszakosabb eszközökkel folytatják a magyar egypártrendszer építését.

Az Ön által is szignózott megállapodáson még meg sem száradt ugyanis a tinta, mikor az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa egyoldalúan írta felül a kevéssel korábban a testület által is elfogadott megállapodás EMSZ–RMDSZ helyi koalíciók kötésére vonatkozó megengedő pontját, azzal, hogy ezt országosan megtiltotta. Ezzel a gyakorlatban meg is szűnt az a lehetőség, amely a magyar közösségek leghatékonyabb helyi választási mozgósítását azzal hozhatta volna, hogy mindkét alakulat támogatói egyformán mondhatják magukénak a jogi értelemben is kétpárti, tehát valóban közös jelöltlistákat. Jellemző, hogy a döntés indoklásaként a SZÁT éppen az RMDSZ identitásának védelmével indokolta, holott előtte már három román párttal is kötöttek helyi koalíciós megállapodásokat. Magyarán pártja vezető testülete szerint az RMDSZ identitását az USR-vel, a PNL-vel és a PSD-vel kötött koalíciók nem veszélyeztetik, az Erdélyi Magyar Szövetséggel kötendő viszont igen.

Súlyosabbak azonban azok a módszerek, amelyekkel az EMSZ polgármester- és tanácsosjelöltjeit igyekeztek az RMDSZ keretei közé bekényszeríteni. Miközben az országos kommunikáció jelenleg is mindenütt az egységről és a magyar érdekek védelméről szól, több megválasztott polgármesterünket, illetve alpolgármesterünket is azzal zsaroltak meg, hogy nem jutnak majd megyei-, vagy kormánytámogatásokhoz, amennyiben nem lesznek RMDSZ-es jelöltek.

Önnek tudnia kell, ahol a fenyegetés nem működött, az átállásért cserébe volt, hogy nem kevesebbet ajánlottak, mint, hogy a teljes helyi RMDSZ-szervezetet átadják, a jelöltállítás valamennyi jogával, azaz az addigi RMDSZ-es alapszervezetet annak valamennyi tagjával együtt rúgják ki, ha kell. Csoda-e, ha ilyen viszonyok mellett az EMSZ jelöltjei nem tartják elfogadhatónak és biztonságosnak az RMDSZ keretei közötti mandátumszerzést, hiszen mire számítsanak majd, ha az RMDSZ a saját tagjait is fogyóeszközként kezeli? Ugyanakkor a fenyegetések mellett a „jobb belátásra térítés” gyakori eszköze a lekenyerezés, az anyagi előnyök, illetve állásajánlatok felkínálása is. A közelgő európai parlamenti választás árnyékában nem tartjuk hasznosnak, hogy a konkrét helyszíneket is felsoroljuk, de ha szükségesnek látja, ez is megtehető.

Tisztelt Elnök Úr! Az erdélyi magyar–magyar politikai viszonyrendszerben a legújabb, és az eddigieknél is sötétebb fejezetet az elmúlt hetekben a Bihar megyei RMDSZ nyitotta meg. Tudnia kell, hogy kollégáinak köszönhetően visszatért életünkbe a sajtócenzúra. Tény, hogy egyes erdélyi magyar sajtótermékek esetében jól kimutatható a pártbefolyás, arra azonban 1989 óta nem volt példa, hogy egy magát függetlennek mondó sajtótermék, esetünkben a Bihari Napló szerkesztőségét, rávegyék (vagy rákényszerítsék) arra, hogy teljes cenzúrát alkalmazzon egy politikai szervezettel kapcsolatban. Hosszú hetek óta ugyanis a Nagyváradon kiadott napilapban az EMSZ és képviselői csupán akkor szerepelhetnek, ha azokat az RMDSZ helyi jelöltjei nyilatkozataikban a lejáratás és rágalmazás nyilvánvaló szándékával említik. Bízom benne, hogy erről a helyzetről nem volt tudomása, nem tartja elfogadhatónak és minden befolyását latba fogja vetni, hogy a bihari magyar sajtó ismét szabad legyen.

Ugyanakkor ahhoz már korábban hozzászokhattunk, hogy bihari kollégái nem fukarkodnak a negatív jelzőkkel és a vádakkal, amikor az EMSZ-t kell bírálni. Számunkra a bihari kérdés a faéknél is egyszerűbb: vissza kell szerezni a magyarság jelenlétét Nagyvárad és a megyei tanács vezetésében. A magyarság csupán 22%-os aránya mellett nincsen az a magyar választási összefogás, amely ezt a román pártok kikerülésével oldhatná meg. Az Ön kollégái ezt a helyi ellenzékben lévő PSD-vel kötött örök fegyverbarátsággal gondolják elérhetőnek, mi viszont pozícióink visszaszerzésére csupán akkor látunk esélyt, ha ezt a kétharmados megyei túlsúlyú PNL-vel tudjuk kialkudni. Az Ön kollégái hiába szereztek tanácsosi mandátumokat, többször is volt alkalmuk igazolni stratégiájuk helyességét, de a tény az, hogy Nagyváradnak – minden kampányígéretük ellenére – nyolc éve nincs magyar alpolgármestere, hiszen eddig csupán annyira futotta erejükből, hogy az ellenünk folytatott folyamatos rágalomhadjárattal megakadályozzák a mi mandátumszerzésünket. Párttársa, Szabó Ödön, legutóbb néhány napja, megyei közgyűlésükön vádolt minket újból idegen érdekek szolgálatával, magyarán nemzetárulással – bizonyára az egymás elleni negatív kampány mellőzésére is vonatkozó országos megállapodás jegyében.

A korábban Gyurcsány Ferencet is Nagyváradon fogadó Szabó azonban újabb vörös vonalat lépett át. Ez pedig a politikai ellenfél teljes dehumanizálása. Ennek a tájainkon a kommunista diktatúra alatt megtapasztalt kommunikációs módszernek a lényege az ellenféllel szembeni teljes és feltétel nélküli gyűlölet megteremtése. Hiszen azzal szemben, aki nem emberi lény, bármilyen eszköz megengedhető. Szabó szerint az EMSZ-esek egyedüli célja, hogy az RMDSZ ne tudjon dolgozni, a saját közösségi oldalára kihelyezett videóban arról beszél, hogy mi ezért vagyunk, ezért „táplálnak” és „tenyésztenek” bennünket.

Tisztelt Elnök Úr! Bennünket sem nem táplálnak és végképp nem tenyésztenek! Az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei szervezete tisztességes, dolgos családos magyar emberekből áll, akiknek évek óta el kell viselniük említett kollégájának folyamatos mocskolódását, botránycsinálásait, fenyegetéseit, ámokfutását és a megye magyarságának életét megkeserítő belső diktatúráját.  Íme a teljes vonatkozó idézet: „Nekik az a feladatuk, hogy bennünket lefoglaljanak. Ez olyan, mint a légy. Nem tudsz mit kezdeni, nem tud megölni, de ha ott dünnyög, mint a szúnyog éjszaka a füled mellett, nem tudsz aludni. Hát nem öl meg a szúnyog, de dünnyög, dünnyög, dünnyög és felidegesít. És ők ezért vannak, hogy szúnyogként, zzzzz, ott legyenek a fülünknél. Ne tudjunk mással foglalkozni, ne tudjunk pihenni, ne tudjunk dolgozni, ne tudjunk az ellenfeleinkkel foglalkozni, és főleg ne tudjunk a szervezettel és a közösséggel foglalkozni. Ezért vannak, ezért táplálják őket, ezért tenyésztik őket.”

Az elhangzottak fényében tovább nem hallgathatunk, hiszen egy teljes politikai közösséget tájainkon legutóbb a XX. század sötét ötvenes éveiben neveztek kártevőnek. Bihar megyébe – az Ön pártja miatt – most ezek az idők tértek vissza.

Tudomásunk szerint Ön személyesen is jelen lesz pártjának Bihar megyei és megyeszékhelyi jelöltlistáinak leadásakor. Tapasztalataink szerint ez az esemény semmi egyébre nem szolgál majd, mint arra, hogy tovább rágalmazzák szervezetünket és ismét elmondhassák velünk kapcsolatban azt, hogy elütöttük a kinyújtott baráti jobbot és mi vagyunk a felelősei a magyar összefogás újbóli meghiúsulásának. Ilyen lenne hát az RMDSZ kinyújtott békejobbja? Cenzúra? Mocskolódás? Zsarolás? Fenyegetés, megvásárlás és a magyar versenytárs megsemmisítésének szándéka?

A magyarok közötti együttműködésnél – főként szorongatott helyzetünkben – nem ismerünk erősebb parancsolatot. Azt azonban Önnek is el kell fogadnia, hogy az együttműködés nem azonos a másik fél feltétel nélküli felszámolásával, ahogyan az összefogás sem jelent egypártrendszert. Ha ezt el tudja fogadni, végre igaz lehet majd pártjának választási jelmondata is, és együtt fogunk győzni!

Total
0
Megosztás
Előző hír

Ismét külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik Magyarországon

Következő hír

Amit egyszer elvettek, az az övék

Related Posts
Total
0
Megosztás