Az RMDSZ medvevadászairól ír a román sajtó

A bukaresti környezetvédelmi minisztérium 426 medve kilövését engedélyező rendelettervezetének visszavonását kérték biológusok és környezetvédők, miközben a vadászegyesületek képviselői 1000 egyedre emelnék a kvótát. A román sajtó szerint az RMDSZ-es politikusok a medveölők barátai.

 Románia rendelkezik Európa legnagyobb barnamedve-populációjával. A barnamedve védett faj, ezért vadászata az EU élőhelyvédelmi irányelve szerint tilos, csak miniszteri rendelettel lehet engedélyezni a kilövését, ha egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az adott medve kárt okozott vagy veszélyeztette az embereket. A legutóbbi beavatkozási kvótát 2019-re határozta meg a szaktárca, arra az évre 140 egyed kilövését engedélyezték, a szám elérése után pedig egyedi miniszteri rendeletekkel, azaz medvénként adtak engedélyt újabb kilövésekre. Az elmúlt tízévben több mint 1500 medvét lőttek ki ilyen minisztériumi rendelettel.

 A román Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium most 426 medve kilövésének engedélyezését tervezi megelőzés címén, további 60 egyed kilövését pedig közvetlen veszély esetén hagyná jóvá. A kvótát nem egyenlően osztanák el Románia területén, hanem annak függvényében, hogy egy adott területen hány olyan incidens történt az utóbbi években, amelyben a nagyvad volt érintett. A kvótát egy szaktanulmánnyal indokolta a tárca, amely 7-8000-re becsülte a romániai medvék számát. De már a nagyvadak számának becslése is vitákat generált.

A fővárosi sajtó megírta: a barnamedve nemcsak hogy védett faj az Európai Unióban, így Romániában is, hanem a bukaresti kormánynak egyértelmű vállalása van az EU Bizottsága felé: minimum hatezer egyedet tűr meg és véd az ország területén. Közben a szaktárca által megrendelt két egyetemi tanulmány kimutatta: Románia területén jelenleg több mint nyolcezer barnamedbve él.

A vadászegyesületek képviselői szerint a medvék túlszaporodásának problémája 2016 óta egyre súlyosabb Romániában, a kvóta bevezetése „élet-halál kérdése”. Érveik között szerepelt a gabonatermésben és az állatállományban okozott kár, amit a lakott területeken megjelenő medve okoz, illetve az is, hogy gyakran emberéletek kerülnek veszélybe az állat miatt. Kérték, hogy a medvék kilövési tarifáját is csökkentsék – jelenleg a vadásznak az egyed méretétől és szépségétől függően 300 és 700 euró közötti összeget kell fizetnie az Országos Erdőőrségnek, és azt is, hogy legalább ezer egyed kilövését kellene engedélyezze a tárca.

A környezet- és állatvédő szervezetek képviselői ezzel szemben arra figyelmeztettek, hogy a szaktanulmány, amely alapján az ún. megelőzési kvótát megállapították, tudományos szempontból helytelen és nem tükrözi a valóságot. „Még mindig feltételezésekre alapozunk, nem pedig valódi tudományos kutatásokra. Végezzünk genetikai vizsgálatokat, hogy a valósághoz közelebb álló számokat kapjunk, hogy lássuk, melyik nem (hímek, nőstények) dominál, és mekkora a beteg egyedek aránya” – érvelt Dan Trifu, a Natura 2000 Koalíció elnöke. A rendelettervezet nem veszi számításba, hogy a medvék egy része védett területen él, emiatt pedig Románia konfliktusba kerülhet az Európai Bizottsággal is. Mihai Zotta, a Conservation Carpathia Alapítvány igazgatója szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy fennáll a veszélye annak, hogy olyan medvéket is kilőnek, amelyek nem okoznak semmilyen problémát, ezért sokkal arányosabban kellene megállapítani a megelőzési kvótát és a közvetlen veszély esetén kilőhető egyedek számát. Amúgy pedig tévesek a tanulmányban szereplő számítások.

A Természetvédelmi Világalap (WWF România) nagyvadakért felelős romániai munkatársa is hibás következtetéseket talált a minisztérium szaktanulmányában, és arra figyelmeztetett, hogy az általa képviselt szervezet az ember-medve együttélését támogatja, és úgy véli, hogy az ember élete fontosabb, mint a medvéé, azonban a medve élete is fontos, ezért a kilövésnek csak utolsó megoldásként kellene szóba jönnie.

Az Abúzusok Visszaszorításáért Szövetség elnöke egyenesen azt rótta fel a környezetvédelmi tárca vezetőjének, hogy a kvótákkal a trófeavadászatot támogatja, megadja a vadászoknak azt, amire évek óta vágynak. A România liberă című lap pedig meg is írta: a medveirtó projekt egy Fodor József Tamás nevű RMDSZ-politikus nevéhez fűződik, aki a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumban tanácsos, amúgy pedig közismerten nagy vadász. Akárcsak a szaktárca főtitkára, Bárczi Győző István. Kettejüknek a főnöke pedig nem más, mint Tánczos Barna miniszter, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a vadászok nagy barátja.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Brüsszel politikailag zsarolja Magyarországot

Következő hír

Elkaparták őket, mint a kutyákat

Related Posts
Total
0
Megosztás