Az RMDSZ-sajtó már más hangon hegedül

A magyar párt központi szócsöve, a Maszol.ro pár nappal ezelőtt már tényként közölte, hogy esélytelen Románia Schengen-tagsága, a migrációtól tartó Ausztria miatt. Amíg az RMDSZ kormányon volt, a román pártokkal egy követ fújva sürgette és ígérte a schengeni övezethez való csatlakozást.

Ausztriában a teljes politikai életet uralja a migráció kérdése, így akkor is kár abban bízni, hogy Bécs változtat elutasító álláspontján a román Schengen-tagsággal kapcsolatban, ha Romániának semmi köze sincs az illegális bevándorlás ügyéhez. Az osztrákok tartós vétója gyakorlatilag lényegtelenné teszi Európai Parlament, a spanyol uniós elnökség vagy Berlin lelkes támogatását – írta a Maszol annak kapcsán, hogy miután az Európai Unió spanyol soros elnöksége a schengeni bővítés fontosságáról nyilatkozott, Olaf Scholz német kancellár pedig a napokban megismételte a román csatlakozás támogatását, a bukaresti politikai élet, elsősorban a kormányzati szereplők ismét optimista hangot ütnek meg Románia idei Schengen-tagságával kapcsolatban.

Vincze Lóránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint ugyanakkor nem történt semmi látványos Schengen ügyében. Sőt, a Panorama portál júniusi, bécsi tudósítása szerint egyre irreálisabb Románia idei csatlakozása a schengeni övezethez. Egy friss felmérés szerint az osztrákok egyharmada támogatja csupán a román tagságot, a relatív többség (44 százalékuk) elutasítja azt. Ausztria túl van a sokat emlegetett regionális választásokon, a szabad mozgást biztosító övezet bővítése ügyében viszont megmaradt az ellenállás. Ráadásul közeledik a parlamenti megmérettetés, a radikális Szabadságpárt (FPÖ) erősödése miatt frusztrált Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig továbbra is szándékosan köti össze a schengeni bővítést a legális és illegális migráció kérdésével. Elemzők azt hangsúlyozzák, hogy lassan mindegyik osztrák párt előtérbe helyezi a migrációt elutasító álláspontot.

Márpedig amíg a schengeni övezet bővítése két kelet-európai országgal (Románia és Bulgária) összefüggésbe hozható a keletről és délkeletről Közép-Európába irányuló migrációval, addig nem várható az osztrák ellenállás megszűnte.

Emlékeztetőül: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök alig egy fél éve jelentette ki, hogy Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. „Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul” – fogalmazott felháborodott hangvételű reakciójában. Akkor a bukaresti kormány egyik miniszterelnök-helyetteseként állt a sarkára: „Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok. Ami Romániát illeti: továbbra is folytatjuk a munkát, méltósággal, bátran, megalkuvások nélkül. Nem engedünk Ausztria szégyentelen zsarolásának!” – írta közleményében. Kelemen korábban még úgy vélekedett, hogy Románia 2023 januárjától minden bizonnyal tagja lesz a határellenőrzés megszűnését feltételező schengeni övezetnek…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Öregotthonok botránya: senki sem felelős?

Következő hír

Az EMSZ mindenkit feljelent…

Related Posts
Total
0
Megosztás