Az ukránok Montenegróban

A balkáni ország tengerpartja még mindig nem kapta meg a neki kijáró figyelmet a nyugati turistáktól, annál inkább az ukrajnai menekültektől, akik felrobbantották az ingatlanpiacot – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

A montenegrói ingatlanok ára egy év alatt 15 százalékkal emelkedett. A legnagyobb piacot természetesen a tengerpart jelenti. A kínálat változatos – garzonlakástól penthouse-ig minden kapható. A Nekretnine.rs oldal hirdetései szerint a négyzetméterár 1500 eurótól indul, a határ pedig a csillagos ég. Ennek megfelelően egy 20 négyzetméteres földszinti garzon Tivat városában, 800 méterre a strandtól már 30 ezer euróért is elvihető, ugyanakkor egy mindössze 46 négyzetméteres budvai luxuslakásért 184 ezret kérnek.

Budva (egykor Budua) és környéke a legfelkapottabb és a legdrágább. Ez a legnagyobb tengerparti település, a montenegrói turizmus metropoliszának is nevezik. Lakosainak száma húszezer, de a nyári szezonban ennek sokszorosára duzzad. Rendszerint itt vannak a legnagyobb koncertek, fesztiválok, a legpezsgőbb éjszakák. A város része Sveti Stefan (Szent István): egy aprócska sziget, amelyet keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. Ez a néhány száz négyzetméternyi terület egyetlen szállodakomplexum része, a turisták csak napi három órában látogathatják, 20 eurós belépő ellenében.

Sveti Stefanon nem is lehet ingatlant venni, Budva és környéke pedig kimagaslóan drága a montenegrói kínálatot nézve. A szomszédos Bečićin egy 37 négyzetméteres, új építésű lakás 125 400 euró, a három kilométerre fekvő Rafailovićin pedig 550 ezerért is kínálnak ingatlant – igaz, az egy 165 négyzetméteres, tengerparti lakás.

Kotor (egykor Cattaro) is drága – 54 négyzetméteres tengerre néző lakást 120 ezerért, 57 négyzetméterest 179 ezerért lehet venni. A legizgalmasabb kínálatot azonban az óváros központjában találjuk: a 86 négyzetméter 295 ezer euróba kerül. A fallal körülvett középkori városközpont, a kanyargós szűk utcák, a kis templomok és a sok egyéb látnivaló rengeteg turistát vonz. A történelmi és épített örökség mellett a pezsgő éjszakai élet is jellemző a városra: kávézók, kocsmák, klubok csábítják a fiatalokat. A tenger itt fürdésre kevésbé alkalmas, de autóval rövid idő alatt számos szép strand elérhető.

Herceg Noviban (egykor Castelnuovo) azonban már könnyebb ingatlanhoz jutni, ott alacsonyabbak az árak. Száz négyzetméteres, háromszobás lakás kétszázezer euróért kapható, de a hirdetések között található egy szintén száz négyzetméteres, óriási teraszos, tengerre néző luxusapartman is mindössze 160 ezerért. A közeli Tivat jachtkikötője ezzel szemben igencsak drága – 48 négyzetméter majdnem háromszázezer euróba kerül, de itt találtuk az egyik legdrágább ingatlant is. A Nekretnine.me ingatlanközvetítő oldalon kétmillió euróért árulnak egy 241 négyzetméteres, háromszobás, háromfürdős, medencés lakást, közvetlenül a tengerparton.

Persze ha valaki nem lakást, hanem egy teljes tengerparti luxusvillát szeretne, arra is megvan a lehetőség – kétezer négyzetméteres telek, ötszáz négyzetméteres nyaralóval, nyolc hálószobával és hat fürdővel 3,8 millió euróért kapható.

Ha valaki montenegrói ingatlanbefektetésen töri a fejét, jó ha siet. A piacot ugyanis egyre jobban ellepték az ukránok, akik a háború és a bizonytalan gazdasági környezet elől menekülve választották a világ figyelmétől távol eső balkáni országot. A V4NA is beszámolt korábban arról, hogy az árral mit sem törődve vásárolnak vagy bérelnek ingatlanokat a tengerparton. A Pobjeda.me montenegrói portál cikke szerint a tavaszi hónapokban annyira megugrott a kereslet, hogy gyakorlatilag már alig találni hosszú távra bérelhető ingatlant. Az árak is robbantak – bár az átlag a már korábban is említett 15 százalék, a felkapott helyeken akár a duplájára is nőttek a díjak, főként ami a hosszú távra szóló bérletet illeti.

A montenegrói ingatlanpiacon a korábbi években elsősorban a szerbiai és helyi állampolgárok vásároltak, kisebb mértékben németek és oroszok. A külföldi érdeklődés azonban nem volt akkora, hogy ellehetetlenítse a nyugat-balkáni vevők helyzetét. A mostani drágulási hullám azonban vélhetően szűkíti majd az érdekeltek körét, és kiszorítja a piacról a kisebb kerettel rendelkezőket.

Egyelőre a helyi ingatlanosok is bizonytalanok – nehéz ugyanis megmondani, hogyan hat majd hosszú távon a megugró kereslet a piacra. Elsősorban az a kérdés, meddig tart a háború, majd az, hogy az ideiglenesen Montenegróba költözők vissza akarnak-e térni Ukrajnába. Ha pedig visszatérnek, fenntartják-e tengerparti ingatlanjukat mint befektetést. A Pobjedának nyilatkozó ingatlanos szerint egyébként az év végére várhatóan mérséklődik a helyzet, és átláthatóbbá válik a piac. A szakértő azt is hozzátette, hogy az idei turistaszezont az ukrán menekültek hulláma nem fogja megzavarni, vagyis nem lesznek magasabbak a szállodák és az apartmanok árai. Mint fogalmazott, az ukránok „más jellegű ingatlanokat” választottak maguknak.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Hatalmas tűz pusztított a Hargita megyei Gyergyóalfaluban

Következő hír

Nagykoalíció, nagy tanácstalanság

Related Posts
Total
0
Megosztás