Balhéval végződött a deviánsok belgrádi felvonulása

Több tucat embert vett őrizetbe a szerb rendőrség szombaton, miután a betiltása ellenére mégis megtartották a szexuális deviánsok provokatív felvonulását − számoltak be a nemzetközi sajtóorgánumok.

Alekszandar Vucsics szerb elnök éppen a deviánsellenes, ultraortodox csoportok fenyegetései miatt döntött úgy, hogy nem engedélyezik a provokatív szivárványos vonulás megrendezését, azonban a szervezők ennek ellenére pár száz méterrel arrább mégis megtartották azt. A parafíliások felvonulásán pár százan vettek részt.

Az ellentüntetők összecsaptak a helyszínt biztosító rendőrökkel, amelyben tíz rendőr megsérült. Ana Brnabics, a homoszexualitását nyíltan vállaló szerb miniszterelnök közlése szerint 64 embert állítottak elő a zavargások után, ettől függetlenül pozitívan értékelte az eseményeket.

„5200 rendőrt vezényeltünk az utcákra, mindössze két incidens történt, és a hatóságok ezeket is megfelelően reagálták le, biztosították, hogy ne fajuljanak el az események” – fogalmazott a leszbikus szerb miniszterelnök.

Boszkó Obradovics szerb parlamenti képviselő Twitter-bejegyzésében reagált az eseményekre. Mint írta, a rendezvény keresztényellenes értékeket képvisel, valamint előrevetíti Szerbia NATO általi teljes megszállását.

Az Europride szervezői még három évvel ezelőtt választották ki a szerb fővárost, mint helyszínt, azzal a céllal, hogy megmutassák, egy hagyományosan konzervatív és keresztény értékekre épülő szláv országban is meg lehet tartani a szexuális deviánsok felvonulását. Az Európai Unió politikusai és más nyugati tisztviselők az elmúlt hetekben folyamatosan nyomás alatt tartották a szerb kormányt annak érdekében, hogy engedélyezze a rendezvény megtartását, azonban Vucsics elnök a konzervatív csoportok fenyegetéseire, valamint az energiaválságra hivatkozva rendre megtagadta kérésüket.

Total
10
Megosztás
Total
10
Megosztás