Bárki járhat majd a magyar óvodába Hunyadon

Bánffyhunyad, 2022. július 17. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke áldást mond (k), mögötte balról Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára (b2), Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b3), Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere (b4) és Vincze Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese (b) a magyar állam támogatásával felépített Kolozs megyei bánffyhunyadi bölcsõde és óvoda avatásán, és egy magyar iskola alapkõ-letételi ünnepségén 2022. július 17-én. MTI/Kiss Gábor

Vincze M. István kalotaszegi református esperes szerint román gyermekek is járhatnak a magyar állami támogatással épült bánffyhunyadi óvodába, de az oktatás nyelve a magyar lesz.   

Mint megírtuk, Bánffyhunyadon indulatokat váltott ki a református egyház magyar állami támogatással felépített óvodájának elindítása. A kisvárosban ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezetének elnöke közölte: csak akkor szavazzák meg az önkormányzati határozatot, mely az óvoda állami rendszerben történő működtetéséhez szükséges, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szociáldemokrata politikus azt is felvetette, hogy a régi épületekbe járó ovisokat is költöztessék át az új épületbe.

A PSD diszkriminációs vádjára reagálva az esperes kifejtette: „Nincs kirekesztve senki, mindenki előtt nyitva áll az óvoda.” Hozzátette azonban, hogy a vadonatúj épületben az oktatás nyelve magyar lesz, hiszen ez az adományozó elvárása.

Az esperes megjegyezte: az egyház bérmentesen bocsátja az önkormányzat rendelkezésére az épületet, csupán az a kérése, hogy magyar nyelvű oktatás folyjon benne. Félő, hogy a fellángolt vita miatt egyelőre nem születik meg a szükséges önkormányzati döntés. Erre pedig szükség lenne ahhoz, hogy a tanévkezdéskor az új épületben induljon az oktatás. Az MTI-nek szerdán adott nyilatkozatában Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy működni fog a kérdésben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát július 17-én avatták fel. A 300 millió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Total
0
Megosztás
Előző hír

Bűnbakká tennék a magyarokat

Következő hír

Zelenszkij ordas eszméi

Related Posts
Total
0
Megosztás