Bűnözők paradicsoma, Románia

A valóban liberális román parlamenti párt, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă szerint egyetlen év alatt több mint 5000 büntetőeljárást kellett megszüntetni a bűncselekmények elévülése miatt, ami voltaképp korrupt politikusok, kerítők és adócsalók álcázott amnesztiáját jelenti.

A politikus Marcel Ciolacu kormányfőnek azt a hétvégi kijelentését kommentálta hétfőn a Facebook-oldalán, miszerint „az igazságszolgáltatás működik”. Ennek cáfolataként megemlítette, hogy éppen a hét végén függesztett fel a bíróság a korrupcióért elítélt Dan Voiculescu üzletember okozta kár behajtását, hétfőn pedig szabadlábra helyezték a szintén korrupcióért bebörtönzött Radu Mazăre volt konstancai polgármestert.

Drulă szerint eközben koholt vádak alapján indult eljárás az USR polgármesterei és Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter ellen. Felidézte, hogy amikor Stelian Ion igazságügyi miniszter valódi versenyvizsgákat akart szervezni a korrupcióellenes ügyészég és a legfőbb ügyészség vezetői tisztségeire, az USR-t eltávolították a kormányból. „Klaus Iohannis maffiafőnök nem bírta elviselni, hogy az USR valódi reformot kezdeményezett az igazságügyben” – írta a bejegyzésében.

A tegnap szabadlábra helyezett volt konstancai polgármester, az egykor nagy életet élő Radu Mazăre a jilavai börtönből való távozása után nem állt szóba a sajtóval, mivel úgymond nem akar visszatérni a közéletbe, és már nem számít közszereplőnek. A hírhedt tengerparti maffiózó kilencéves szabadságvesztését töltötte, amit egy illegális terület-visszaszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyben szabtak ki rá, bár amegszámlálhatatlan zűrös ügye volt emellett is. A volt polgármester kiterjedt konstancai, mamaiai és tengerparti területek illegális magánkézbe juttatásával okozott legalább 114 millió eurós kárt a köznek, amiből nem sikerült behajtani rajta egy fityinget sem. Mazărét 2022-ben hivatali vesztegetés elfogadása és korrupció miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték az úgynevezett Polaris-ügyben is, a két büntetést „összevonták”, de csak a hosszabikat kellett volna leülnie. Ám még ezt is meggfelezték kmülönféleékre hivatkozva, így az Ilfov Megyei Törvénysézk egyszerűen szabadlába helyezte. Pedig a törvények és a jó erkölcsök sorozatos megsértéséről elhíresült zsúrfiú annak idején – amikor szorulni kezdett a hurok – Kelet-Afrikába szökött, Madagaszkárról kellett hazahozatni, ez is és az elítéltetése is temérdek pénzébe került a romániai adófizetőknek.

A romániai igazságszolgáltatás „működése” rendre közfelháborodást kelt, az állampolgárok igazságérzetét mélyen sértik azok az ítéletek, amik egyszerűen porhintésnek tűnnek, sőt gyakran el is maradnak, miközben az áldozatok életüket, egészségüket, tulajdonukat veszítik el, a magán- és közvagyont pedig politikusok és egyéb köztörvényes bűnözők egyszerűen szétlopják.

Total
0
Megosztás
Előző hír

Emléktáblát állítanak Kittenbergernek Tatrangon

Következő hír

Magyar alkotókat is díjazott az Uniter

Related Posts
Total
0
Megosztás