Bűnvádi eljárásról beszélnek – de porhintésnek tűnik

Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tartalékos tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak – jelentette ma az Agerpres állami hírügynökség. Ám Romániában nem szokás magas rangú titkosszolgákat börtönbe zárni.

A DNA péntek hajnalig tartó kihallgatás után óvadék ellenében hatósági felügyelet alá helyezte Coldeát, Dumitru Dumbravăt, a SRI jogi osztályának volt vezetőjét és Doru Trăilă ügyvédet. A SRI két volt tábornokának egyenként 500 ezer lejes (100 ezer eurós) óvadékot kell kifizetnie egy héten belül, de ez a múltjukat és titkosszolgálatok anyagi elkényzetetését ismerve nem okozhat gondot számukra.

Feljelentőjük, egy uniós pénzekkel elkövetett csalás gyanújával bíróság elé állított üzletember, Cătălin Hideg csütörtök este az egy bulvártévének nyilatkozva azt állította: Coldea és Dumbravă az „igazságszolgáltatás problémáinak optimalizálását”, azaz felfüggesztett büntetést ígértek neki, közbenjárásukért pedig 600 ezer eurós árat szabtak meg, amit az általuk ajánlott Trăilă ügyvédi irodájával kötött képviseleti szerződés révén kellett kifizetnie.

A Sanimed International vállalat tulajdonosa szerint az ügyvédi szerződés aláírásakor arra hivatkoztak, hogy a törvényszéki bíró Trăilă tanítványa volt az egyetemen. Állítólag eddig 100 ezer eurót fizetett ki az ügyvédnek, de elmondása szerint nincsenek bizonyítékai, hogy ebből a SRI két volt tábornoka is részesedett. Az üzletemberre februárban mégis négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a fővárosi törvényszék, fellebbezését most a Bukaresti Ítélőtábla tárgyalja.

Az ügy hatalmas médiaérdeklődést keltett Romániában. A DNA székháza előtt tolongó újságírók távol tartására csütörtök délután vasrácsokat állított fel a csendőrség. Az egyébként Arad megyei születésű Coldea 15 órás kihallgatást követően pénteken hajnali három órakor távozott a vádhatóság épületéből, de nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.

Ez a sötét figura 12 éven keresztül volt a kommunista Securitate utódjaként 1990 fekete márciusa után (és annak ürügyén) létrehozott SRI igazgatóhelyettese. 2017-ben akkor kérte tartalékállományba helyezését, amikor az országból frissen megszökött, több korrupciós ügyben vádlottként szereplő Sebastian Ghiță médiamágnás kompromittáló információkat közölt a hírszerzés és az igazságszolgáltatás összefonódásáról. (Ez az összefonódás mélyállami szinten létezik ma is.) A sajtó által a román hírszerzés szürke eminenciásaként emlegetett, ma is csak 53 éves Coldeáról Ghiță azt állította, hogy Laura Codruța Kövesivel, a DNA akkori főügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, befolyásukkal visszaélve „gyártanak” korrupciós ügyeket és politikai megrendelésre ők döntik el, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában. (Kövesit azóta felfelé buktatták, az EU ügyészségének vezetőjévé, azaz Luxemburgba „menekítették”.)

Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a 2010-es években befolyásos politikusok és üzletemberek százait juttatta rács mögé titkos megfigyelésekkel szerzett bizonyítékok alapján. a DNA célkeresztjébe került politikusok szerint azonban a vádhatóság valójában a SRI „furkósbotjaként” működött, titkosszolgálati megrendelésre távolítva el a közéletből azokat, akik nem teljesítették a mélyállam elvárásait. Ugyanakkor a közvélemény meg van róla győződve, hogy a román politikai osztály olyannyira korrupt, hogy ha minden tagját bezárnák, akkor lehetne beszélni jól működő, korrekt igazságszolgáltatásról…

Total
0
Megosztás
Előző hír

Gyanúsak az iráni elnök halálának körülményei

Következő hír

A Tisza Pártnak semmi köze sincsen gróf Tisza Istvánhoz

Related Posts
Total
0
Megosztás