Drágul a kenyér Romániában

Petre Daea román mezőgazdasági miniszter arra számít, hogy idén drágább lesz a kenyér, mivel minden termelési költség magasabb lett, beleértve a búza termesztését is. A tárcavezető szombaton a Beszterce-Naszód megyei Mezőszentmihály (Sânmihaiu de Câmpie) községbe látogatott, ahol néhány farmon is járt, majd munkamegbeszélést tartott a megye gazdáival.

A tárcavezető Beszterce-Naszód megyei látogatásán tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki ezt szombaton, rámutatva, a gazdák magasabb áron fogják eladni a búzát, hogy fedezni tudják az eddigi költségeiket, és folytatni tudják a termőföldjeik megművelését.

„A búza most drágább, mert drágábban termelték meg. Nem vagyok híve annak az elméletnek, hogy a piac határozza meg az árat. Nem, a piac stabilizálja az árat, de az ár költségelemekből áll, és a gazdák drágább gázolajjal, drágább műtrágyával, drágább rovarölő szerekkel, drágább munkaerővel dolgoznak” – fejtette ki Daea.

Meglátása szerint a gazdák rendkívül óvatosan és méltányos módon emelik az árakat, csak azt az árat kérik meg termékeikért, amivel megtérülhetnek a költségeik, hogy tovább művelhessék a földet. „Ha a termelő leáll, magától értetődik, hogy nem lesz kenyér Romániában. Ne állítsuk tehát le a termelőt, hogy legyen kenyerünk, még akkor is, ha az drágább lesz a termelési és előállítási költségek emelkedése miatt” – magyarázta a miniszter, akit a szakma egy része teljesen alkalmatlannk tart erre a tisztségre.

Daea köszönetet mondott a gazdáknak az idén tett erőfeszítéseikért, és elismételte, hogy a búzatermés fedezi a hazai szükségleteket, sőt bizonyos mennyiségek exportálását is lehetővé teszi. Azt nem tudni, mire alapozza ezt, hiszen idén az aszály miatt legalább másfél millió tonnával kevesebb búza termett, mint tavaly.

 

 

Total
2
Megosztás
Total
2
Megosztás