Drágul a sízés Erdélyben

A decemberrel együtt Erdély számos régiójában beköszöntött a tél is, a hegyvidékeken hó takarja a tájat, így több sípálya is megnyitotta kapuit – írta meg a kolozsvári Krónika, amely. utánajárt annak, hogy a sízés szerelmesei hol gyakorolhatják a sportot így a hazai szezon elején, valamint annak is, hogy milyenek a kilátások erre a télre, miként alakulnak a jegy- és bérletárak.

A Skiresorts.info portál szerint – mely a világ valamennyi sípályáját, síközpontját igyekszik listázni, nyilvántartani – Európában összesen 38 422 kilométer sípálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére, mintegy 16 832 sílifttel (tányéros, csákányos tolókaros felvonók, libegők, ülőliftek vagy gondolakabinos felvonók). November folyamán még csak néhány, főleg Svájcban és az észak-európai államokban található pálya nyitotta meg kapuit, ám december első hetétől kezdve már a kontinens szinte valamennyi, sízésre alkalmas országában akad egy hely, amely – még ha hóágyuk segítségével is – várja a látogatókat.

Romániában a legnagyobb síközpontok többsége szintén november végén nyitott, így például a Hunyad megyei Strázsa (Straja) hegyi üdülőtelep pályái is. Ez az ország legnagyobb síközpontja, ahol az ország összesen 235 kilométer sípályájának több mint tíz százaléka, azaz 26 kilométernyi található, melyből 20 kilométeren hóágyúznak. A hegyvidéki üdülőtelepen az egynapos bérlet 160 lejbe kerül (a telegondola egyszeri használata 20 lej), amiért cserében 12 pályán lehet lesiklani. Az előző szezonban az ár 130 lej volt, azaz több mint húsz százalékos a drágulás.

Székelyföld egyik népszerű sízőhelye, a Madarasi Hargita pályái két felvonóval üzemelnek, az egynapos bérlet 145 lejbe kerül (gyerekeknek, nyugdíjasoknak 110 lej), illetve van lehetőség szezonbérletet is váltani 1450 lejért (1075 lej kedvezményesen). Az üzemeltetők ajánlata alapján biztonságosan csak hólánccal ellátott gumiabroncsokkal megközelíthető központ árai szintén drágulást mutatnak az előző szezonhoz képest, tavaly 120 lej (kedvezményesen 90 lej) volt a napi bérlet (a szezonbérlet pedig 1200 lej volt teljes áron). A szintén Hargita megyei Havas Bucsin Sípályához idénre 120 lejes napibérletárat határoztak meg (kedvezményesen 100 lej). A Gyimesközéplok közelében található Skygyimes pályán szintén kezdetét vette a szezon, november 30-án beindították a hóágyúkat. Itt a napi bérlet 95 lej (gyerekeknek 80 lej), illetve különböző árvariációk vonatkoznak a délelőtti, esti idősávokra.

A hargitafürdői, valamint a Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdőn található pályák, a Csíkszereda melleti Piricske, a gyergyócsomafalvi Veresvirág sípálya és több környékbeli kis pálya az enyhe idő miatt egyelőre még zárva tart. A kisebb pályák közül vannak olyanok, ahol már volt szezonnyitás november végén, de a felmelegedés miatt ismét be kellett zárjanak, ilyen például a szovátai. Erdély délkeleti részén Brassópojána szintén várja a sízni, hódeszkázni (snowboard) vágyókat, 200, illetve kedvezményesen 120 lejes napi bérlettel (tavaly 170, illetve 100 lej volt a napi belépő). A téli sportközpont 11 felvonója közül egyelőre csak három üzemel, melyek segítségével mind a hét pálya megközelíthető.

Nem kezdődött el a szezon még Kolozsvár környékén sem, Erdőfeleken zárva még a pálya, illetve Járabánya pályáin sem kezdődött el a szezon, bár hó már van – a pálya üzemeltetői a napokban szánkózásra invitálták az embereket. A térségre vonatkozóan még nem ismeretesek az idei szezon árai, az egy napos bérlet tavaly 150 lej volt felnőtteknek (120 gyereknek).

A máramarosi Borsabánya pályáin a napi bérlet 170, illetve 120 lej, a drágulás itt is 20 százalék feletti. Kapnikbánya pályái is használhatók már, napi 150, illetve 110 lejért.

A Krónika ugyanakkor azt is írja, hogy a „Bihar megyei Tündérvölgy Síközpontban” még november végén megkezdődött a szezon, honlapjukon még a tavalyi árak szerepelnek, ezek értelmében egy napi bérlet felnőtteknek 200 lej, kedvezményesen 160 lej”. Ám mivel ilyen nevű síközpont nincs Bihar megyében, valószínűleg Biharfüredről (Stîna de Vale) lehet szó. Ez is egy elkapkodott mondat: „Zárva van még a Fehér megyei (Vértop) Vârtop síközpontja, illetve a megye más sípályái is, akárcsak a Beszterce-Naszód megyei pályák.” Nevezett síközpont nem Fehér, hanem Bihar megyéhez tartozik közigazgatásilag, és a Bihar-hágón található, a román Șaua (Pasul) Vîrtop ennek a hágónak a szláv eredetű román neve.

Total
0
Megosztás
Előző hír

A hajuk szála sem görbült meg

Következő hír

Magyar fotóművészet: Korniss és Keleti

Related Posts
Total
0
Megosztás